Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 05.11.2014

Војводина у априлу 2015. домаћин тренинг „Академије АЕР-а о коришћењу геотермалне енергије“

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Аутономна покрајина Војводина биће домаћин наредне тренинг „Академије о коришћењу геотермалне енергије“, Скупштине европских регија (АЕР), одлучено је данас на редовном Јесењем заседању Комитета 1, једног од три радна тела те највеће мреже европских региона, одржаном у холандском граду Арнхем.

На позив Скупштине европских региона, потпредеседници Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и Миливој Вребалов, као представници покрајине у комитетима 1 и 3 АЕР-а, ове недеље учествују у Холандији на седницама поменутих радних тела и на неколико значајних скупова, како би представили потенцијале Покрајине у циљу наставка сарадње са регијама чланицама мреже. У том смислу, планирани су и радни састанци са представницима регија из Норвешке, Шведске и домаћина Холандије.

Иницијативу за одржавање тренинг Академије о коришћењу геотермалне енергије дао је потпредседник Вребалов на заседању Радне групе за климатске промене и енергију АЕР-а одржаном у Лиону, јуна месеца ове године.

Академија ће бити одржана у покрајинској Скупштини у априлу следеће године, уз учешће око стотину представника европских региона и стручњака у области енергетике, зелене енергије, заштите животне средине и економије.

Циљ тог значајног скупа је да се размене искуства регионалних лидера у области обновљивих извора енергије и да се домаћој јавности представе примери добре праксе у Европи, јер Аутономна покрајина Војводина и Република Србија у поменутој области имају значајне капацитете који се веома мало користе.

Додатни квалитет овог стручног скупа огледаће се и у томе што ће гости и енергетски стручњаци из Европе заједно са представницима Покрајине обићи све војвођанске локације на којима се налазе неискоришћени потенцијали обновљивих извора енергије и размотрити могућности њихове употребе у будућности.

Одржавање тако значајног скупа у Војводини, који ће уследити после непуних годину дана од успешне организације прве Летње академије АЕР-а у покрајини, резултат је позитивног искуства и међусобног поверења у регионалној сарадњи и сталног залагања представника АП Војводине у оквиру АЕР-а и на плану унапређења сарадње са другим регионима, оценили су потпредседници Томанова Маканова и Вребалов.

„Ако желимо да Србија и Војводина у будућности буду што мање зависне од енергената, морамо у далеко већој мери користити обновљиве изворе енергије. Ту пре свега мислим на термалне воде којима Војводина обилује као и на биомасу, соларну енергију и ветар.

Управо због тога смо као чланови радних тела АЕР-а, ове недеље присутни у Холандији на веома значајним скуповима у организацији те највеће мреже европских региона, како би смо покушали да искуства која имају веома развијени региони и земље Европске уније пренесемо у Војводину и Србију.

Кроз размену искустава различитих европских регија у области зелене економије, покушаћемо да покренемо ствари са мртве тачке и створимо услове за побољшање ситуације, јер ћемо видети на који начин се у овој области могу отворити нова радна места, уштедети новац и потрошња енергије, а истовремено и очувати природа и животна средина“, рекао је у Холандији потпредседник покрајинске Скупштине Миливој Вребалов.

Упоредо са одржавањем Комитета 1, данас је заседао и Комитет 3 АЕР-а, који се бави питањима културе, образовања, младих и међународном сарадњом.

Између осталог, усвојени су извештаји о раду и активностима у претходном периоду, дефинисани су приоритети за наредну годину и наглашена је важност заједничких напора у борби против прераног напуштања школовања.

Представљена су регионална искуства у реализацији АЕР-овог програма „Еуродисеј“. Том приликом, потпредседница покрајинске Скупштине Ана Томанова Маканова имала је запажено излагање на коме је представила Извештај о учешћу АП Војводине у овом програму који је фокусиран на пројекте који укључују размену младих, стицање радног искуства и учење језика у неком од региона који је укључен у пројекат.

Потпредседница Томанова Маканова је и овом приликом указала на значај АП Војводине у традицији и доброј пракси неговања културе и образовања свих заједница које живе у покрајини, посебно на неговање мултикултуралности и једнаких права за припаднике свих етничких група, као и на постојање покрајинских стратегија, институција и механизама које се баве младима, неговањем и очувањем различитих култура и језика.

fixed-img