Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 08.05.2015

Војвођански дани опште медицине

08052015 Lekari 01

Читај ми

Читај ми
AA

Општа медицина представља темељ нашег здравственог система, прва је у контакту са пацијентима, у решавању њихових здравствених потреба, а својом делатношћу брине о унапређењу здравља, превенцији, раној детекцији и лечењу болести. Визија опште медицине је стално унапређење квалитета пружених услуга, пратећи сталан брзи развој медицинске науке кроз контуирану медицинску едукацију.

Председништво Секције опште медицине Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва ове године по 12. пут организује дводневни едукативни скуп „Војвођански дани опште медицине“ са два симпозијума: „Реуматска обољења у амбуланти лекара опште медицине“ и „Гастроинтестинални поремећаји – дијагностика и терапија“, који се одржава у Скупштини АП Војводине.

„Данас, у овим лошим економским условима, у веома лошој ситуацији за здравство, везано за могућност пружања лечења сигурно да вама лекарима није лако. Данас је тешко преписати лекове пацијенту који то себи може да омогући, тешко је обавити своје радно време уз све техничке потешкоће. Општа медицина напредује као и све друге. На жалост враћају се неке болести које смо већ заборавили. Зато здравствени радници не раде само пре подне, него и по подне и увече.“ – рекла је проф. др Бранислава Белић, потпредседница Скупштине АП Војводине обраћајући се присутним лекарима.

Секција опште медицине је најбројнија секција у Друштву лекара Војводине, са укупно 2081 чланом, од којих је 292 специјалиста опште медицине.„Ви, лекари опште праксе сте „чувари капије“, ви сте место где ће свако од грађана прво затражити здравствену услугу, ви сте огледало здравственог система. Лекару опште праксе у Србији је данас најтеже. Свесни смо чинјенице да положај здравства и лекара никада није био тежи. Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију вам свима стоји на располагању да дате предлоге, да покренете иницијативе. Сви стојимо на једном истом становишту. Удружимо се, подигнимо улогу и значај лекара у друштву на један виши ниво. Изборимо се да наше колеге не морају да иду у неку другу земљу како би боље живели. Ако буде добро здравство у Војводини, биће добро и пацијентима.“ – казала је др Данијела Станковић Баричак, помоћница у Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију.

fixed-img