Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 02.04.2015

Војвођански рвачи најбољи у Европи

02042015_sport_rvaci 01

Читај ми

Читај ми
AA

На недавно одржаном Првенству европе за млађе сениоре у рвању у Пољској, репрезентација Србије коју су чинили војвођански рвачи забележила је невероватан успех. Предвођени селектором Сретеном Дамјановићем тренером Рвачког клуба „Спартак“ из Суботице, рвачи Немеш Виктор из зрењанинског „Пролетера“ и Владимир Станкић из клуба „Нови Сад“ окитили су се златном и сребрном медаљом на овом великом међународном такмичењу, док је Нађ Тамаш заузео пето место.

Како би им честитали на великом успех, данас је војвођанске рваче примио заменик покрајинске секретарке за спорт и омладину Миодраг Јововић који је истакао да је конитинуирани рад са млађим категоријама дефинитивно формула за успех.

„Веома смо поносни и срећни што су управо војвођански рвачи постигли овакав, слободан сам да кажем, невероватан успех, а сваки успех је резултат континуираног рада почевши са млађим категоријама па све до сениора.

У прошлом и овом олимпијском циклусу у значајној мери помогли смо наше врхунске спортисте из Војводине како директно, тако и индиректно кроз стварање адекватних услова за постизавање врхунских резултата, а најбољи пример за то је изградња атлетске сале у Новом Саду. Резултати су више него видиљиви ако погледамо Ивану Шпановић која је данас европска првакиња у скоку у даљ и Давора Штефенека који је сениорски првак света, али и низ других војвођанских спортиста који су освајали медаље на најзначајнијим светским такмичењима.

Да је наш пут исправан говори нам и ово наше данашње окупљање када смо у прилици да поздравимно наше успешне младе рваче. Освајачи европских медаља у рвању су били наши стипендисти у протеклом периоду у оквиру нашег пројекта “Спортски таленти Војводине” који је покренут 2012. године, а и надаље ће бити укључени у наш систем награђивања.

Ови млади спортисти који су данас међу нама, су на основу резултата које су постигли у млађим узрасним категоријама као пионири и кадети, били су на време препозанти и помогнути од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омалдину. У млађим годинама ови спортисти не могу конкурисати са резултатима за националне стипендије јер су оне прилагођене сениорским резултатима. Управо је ресорни секретаријат препознао тај проблем и годинама уназад покушавамо да у најкритичнијем периоду њиховог развоја будемо уз њих.

Неопходно је истаћи и да је Покрајински секретаријат препознао рвање као наш најтрофејнији олимпијски спорт и у прошлој, а нарочито овој години, за разне активности определио значајна финансијска средства. Да су та улагања у инсфраструктуру и организацију значајних међународних такмичења правилна и исправна говори нам податак да је наш Давор Штефанек члан РК “Пролетер” из Зрењанина освоијо титулу сениорског првака света .

Његовим корацима успешно крећу и ови млади момци који су нас обрадовали на овогодишњем првенству Европе за млађе сениор. Они су у жестокој конкуренцији рвача из 40 европских земаља освојили две медаље. На горе наведеном такмичењу за репрезентацију Србије наступила су само тројица такмичара и главни национални тренер, а сви су они из војвођанских клубова. Војводина је одувек била колевка рвачког спорта и из ње су потекли неки од најбољих рвача свих времена са ових простора, те је овај резултат само доказ да се ова традиција наставља “, рекао је Миодраг Јововић.

fixed-img