Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Вребалов: Дунав, велик као племенит човек који нам пружа шансу и који нас спаја

P6120037

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов учествовао је данас на Семинару “Ривер Схоw”, пројекту посвећеном Дунавској стратегији Европске уније. Семинар је одржан у Скупштини града Новог Сада, уз учешће око 60 угледних домаћих и страних гостију из 14. земаља подунавског региона, који су се на скупу ближе упознали са Дунавском стратегијом, њеним значајем и могућностима које нуди, а све са циљем да се активности у оквиру стратегије у 2013. години усмере на прикупљање и умрежавање заједничких идеја, предлога, примедби и препорука, те да се учесници пројекта што боље припреме за наредни период у коме ће Европска Унија опредељивати новац за реализацију пројеката унутар саме стратегије, у чијем спровођењу Србија и АП Војводина активно учествују.
У име града домаћина, покрајине и Републике, поздравним говором учесницима скупа су добродошлицу и успешан рад пожелели председник Скупштине Новог Сада проф. др Синиша Севић и потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов, затим, национални координатор Дунавске стратегије Миодраг Поледица и проректор Универзитета у Новом Саду за међународну сарадњу проф. др Павле Секеруш. Скуп је поздравио и генерални координатор Савета подунавских градова и региона Петер Лангер.
Обраћајући се учсеницима, потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов рекао је да је Дунав баш као и Војводина, богатство заједништва и различитости, јер спаја све грађанке и грађане који живе у подунавском региону. “Дунав је симбол моје Војводине и Србије и за мене баш како рече Клаудио Магрис, главна улица Европе која без обзира на то да ли га називају Донау, Дунај, Дуно, Дунареа или Дунав, значи исто што и живот. Наш Дунав је за мене много више од обичне реке. Када уз њега чујем и видим различите звуке, баварске хармонике или војвођанске тамбурице, чујем и видим радост заједничког дунавског живота, а када ветар укрсти мирис рибље чорбе у Вуковару и прженог караша у Бачу, наш Дунав ће се радовати дружењу. Колико само лепих градова спаја и љубавних прича скрива. Е зато је Дунав велик и добар, баш као племенит човек који нам свима своје две обале пружа као две руке да нас пригрли и споји. И чему онда на свету моћи ако постоје људи и река која их спаја”, упитао је Миливој Вребалов. Он је указао и на важност и значај Дунавске стратегије. “Овај стратешки заједнички документ који се бави иницијативама и плановима за побољшање квалитета живота свих грађанки и грађана који живе у градовима и регионима дунавског слива, у бројним областима, од привреде, културе, инфраструктуре, саобраћаја, енергије, заштите животне средине, за све нас има непроцењиву вредност. И зато, волим што сте данас овде, посвећени Дунаву као идеји заједништва и сарадње, боље будућности нашег регионалног повезивања, а све са крајњим циљем да омогућимо услове за стварање бољег живота 115 милиона људи које спаја ова наша дивна река Дунав”, казао је у свом обраћању потпредседник покрајинске Скупштине Миливој Вребалов.

Семинар “Ривер Схоw” био је подељен у три тематске области: локална самоуправа, култура и, грађанско друштво и НВО. Након уводне презентације о самој Стратегији и њеном утицају на поменуте тематске области, уследила је детаљна расправа по Радним групама. Учесници су имали прилику да се укључе у расправу, изнесећи своје ставове и мишљења. Европска комисија је децембра 2010. године, након низа припрема, скупова и конференција, на којима је активно учествовала и Србија усвојила завршни документ Дунавске стратегије и упутила га на усвајање Савету министара ЕУ. Савет је јуна 2011. године донео закључак у коме је позвао све актере да се активно укључе у спровођење Стратегије, чиме је процес усвајања тог документа и формално окончан. Поред израде стратегије, Србија је један од координатора и то за две области науку и транспорт. Семинар “Ривер Схоw” заједнички су организовали Скупштина града Новог Сада и “Фостер Еуропе” фондација, Европска дунаваска академија, Савет подунавских градова и региона и Дунавски форум за грађанско друштво. Својим активним учешћем на данашњем скупу, представници Скупштине АП Војводине потврдили су спремност да и даље дају пун допринос и подршку активностима везаним за Дунавску стратегију.

fixed-img