Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 03.06.2014

Вребалов на заседању Радне групе за енергију и климатске промене Комитета 1 АЕР

Vrebalov AER2

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов учествовао је данас на заседању Радне групе за енергију и климатске промене Комитета 1 Скупштине европских регија (АЕР) у Лиону (Француска) и присуствовао промоцији најновијих европских пројеката у области енергије.

Град Лион је представио најсавременији урбанистички пројекат у Француској који подразумева комплетну реконструкцију јужног дела Лионског полуострва који је усклађен са енергетским циљевима овог града, што подразумева смањење емисије гасова (ефекат стаклене баште) за 20 одсто до 2020. године, и 80 одсто до 2050. године. Реконструкција подразумева комплетну реорганизацију тог дела града, по питању саобраћаја и развоја привреде, а све у складу са уштедом енергије и потрошње енергије.

Такође, данас је одржан и Округли сто који је посвећен проналажењу партнера у области енергетских пројеката, као и финансијера могућих регионалних пројеката, презентована и најновија апликација која прати развој дрвне биомасе у шумама у Француској и уз помоћ сателитских података обавештава на које начине дрвна биомаса може најбоље да буде искоришћена, како би се смањио отпад приликом прераде, али и повећала учинковитост и раст дрвне масе у будућности.

На крају састанка Радне групе за енергију и климатске промене Комитета 1 Скупштине европских регија организована је конференција на којој су презентовани европски фондови који финансирају пројекте из области енергетике, а позвали су и регионе да представе своје најновије пројекте. Поред регије Норланд из Шведске, која је презентовала производњу био гаса, Војводина је презентовала свој пилот пројекат стварања Кластера за биомасу из пољопривреде.

На састанку Радне групе за енергију и климатске промене договорено је да АП Војводина у септембру месецу буде домаћин АЕР Тренинг академији која ће бити организована за представнике локалних самоуправа у АП Војводини који имају на својој територији активну геотермалну бушотину, која може бити искоришћена за потребе грејања локалног становништва. На АЕР Тренинг академији би стручњаци из Европе презентовали своја искуства у области коришћења геотермалних извора за даљинско грејање становништа – коришћење обновљивих извора енергије који се већ налазе на територији локалне самоуправе.

fixed-img