Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Вребалов: Нови удар на Војводину и на локалне самоуправе

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов упозорио је данас да ће, због измена пореских закона, буџет Покрајине бити оштећен за нове три и по милијарде динара, чиме републичка власт поново сваљује терет кризе на АП Војводину и на локалне самоуправе.

“На овај начин, републичке власти још једном су демонстрирале да не поштују Устав Републике Србије. Такође, на овај начин, још једним популистичким потезом, оне покушавају да скрену пажњу јавности са чињенице да немају рецепт за решење економског суноврата у који Србија срља, због неодговорне политике републичких власти”, рекао је Вребалов.

Он је затражио од републичких власти да ребалансом републичког буџета обезбеде Уставом гарантованих седам одсто издвајања из буџета Републике Србије за Војводину. Вребалов, који је у три мандата био биран за председника Општине Нови Бечеј, када је био и проглашен за другог најбољег градоначелника у Европи, указао је и на чињеницу да су републичке власти изменама пореских закона у значајној мери закинуле и буџете локалних самоуправа.

“То ће изазвати несагледиве последице и штете по локалне самоуправе, које ионако једва састављају крај с крајем. Све у свему, измене пореских закона заправо ће само водити даљем сиромашењу грађана целе дрзаве”, поручио је Вребалов.

“Претходна републичка влада се за четири године задужила 6, 77 милијарди, а актуелна Влада Србије је, за мање од годину дана мандата, већ успела Србију да задужи за четири милијарде евра! Што значи да нас влада задужује за 180 евра у секунди. Где су нестала предизборна обећања од 10 милијарди страних инвестиција? Како је могуће да се финансије целе државе опет стављају у руке особама које већ 13 година неуспешно експериментишу са нашом економијом? Особама које су посланичке мандате у Народној скупштини Републике Србије добиле захваљујући обећањима о децентрализацији и регионализацији Србије? Уместо тога, међутим, данас имамо још већу централизацију, која земљу уводи у још тежу кризу и доводи је пред банкрот”, казао је Вребалов.

Он је подсетио да су Фискални савет Србије и Међународни монетарни фонд изнели податак да ће држава, уместо планираног дефицита од 110 милијарди, имати дефицит од 220 милијарди динара до краја године.

“Све ово су економски показатељи који упозоравају да решавање проблема не би требали одлагати за сутра, прекосутра него су се требали решавати још јуче”, нагласио је Вребалов.

fixed-img