Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 11.03.2016

Вребалов представио Међународну конференцију о предностима биомасе као обновљивог извора енергије која ће се одржати у Скупштини АП Војводине

11032016_Vrebalov_pres 01

Читај ми

Читај ми
AA

Скупштина Аутономне покрајине Војводине биће домнаћин Међународне конференције под називом: „Биомаса – Како је најбоље искористити?“.

Стручни скуп ће бити одржан 15. марта у великој сали покрајинског парламента, са почетком у 10,00 часова, а детаљи, циљеви и очекивања представљени су на данашњој конференцији за медије у Скупштини АП Војводине.

Уз учешће бројних доносиоца одлука са различитих нивоа власти, универзитетских професора и стручњака из области енергетике, привредника, инвеститора и заинтересоване јавности, на међународној конференцији ће бити представљени потенцијали биомасе у АП Војводини и све предности њене употребе као чистог енергента, као и примери добре праксе у области чисте енергије у партнерским регијама из Европе.

У име Аутономне покрајине Војводине, учеснице и учеснике међународне конференције поздравиће потпредседник покрајинске Скупштине Миливој Вребалов и покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић.

Идеју за одржавањем овакве врсте стручног скупа покренуо је потпредседник покрајинског парламента Миливој Вребалов, који је на данашњој конференцији за медије у Скупштини АП Војводине представио циљеве и очекивања од предстојеће међународне конференције о биомаси.

„Колико је ова тема интересантна посебно за нас у Аутономној покрајини Војводини, најбоље говори податак да се сваке године у Војводини спали три милиона тона биомасе, док се истовремено увозе скупа нафта и гас.

Капацитет биомасе у Војводини је око девет милиона тона а од те количине, ми искористимо свега седам одсто. Дакле, сваке године ми губимо огромне количине драгоценог ресурса који нам је дат као обновљив извор енергије“, казао је Вребалов.

„Уколико би држава више промовисала и ослонила се на обновљиве изворе енергије за грејање или за производњу струје, оствариле би се значајне уштеде које би могле да достигну цифру од чак шездесет милиона евра годишње, што је скоро на нивоу количине произведене електричне енергије од стране свих домаћих хидроелектрана.

Истовремено, отворила би се и могућност за отварање нових радних места, покретање сродних делатности производње, као што су паковање и транспорт и за смањење нивоа загађења животне средине, што би АП Војводини и Србији обезбедило вишеструке економске уштеде, корист и већу енергетску независност“, нагласио је Вребалов.

„Врло је битно рећи да нам је намера да комплетна производња биомасе, палета и других чистих енергената пре свега остане у Србији и да задовољи домаће потребе, а у случају превазилажења потражње, вишкови би могли и да се извозе и да се обезбеди већи прилив девиза.

Дакле, наш циљ је да на овом еминентном скупу искористимо присуство значајнијих актера који се баве обновљивом енергијом на једном месту и да се у директним сусретима и разговорима са њима на најбољи могући начин представе потенцијали Војводине, како би се коначно отворила могућност да се ти потенцијали који су неправедно запостављени искористе и ставе у функцију, а самим тим и да се створе услови за економски бољитак, објашњава Миливој Вребалов и као један од позитивних примера наводи Термоелектрану-топлану у Сремској Митровици, која је уз помоћ Покрајинске владе остварила значајне уштеде.

„Најбољи пример за то што сам рекао је Термоелектрана-топлана у Сремској Митровици, која је 2012. године прешла са скупог увозног гаса на домаћу биомасу са војвођанских поља.

Уштеда коју доноси разлика у ценама гаса и биомасе, у њиховом случају сунцокретове љуске, је око 250. хиљада евра годишње“, наглашава Вребалов и додаје:

„Евидентно је да се оваквим присуством осим уштеде у новцу, повећава и сигурност производње топлоте, јер се смањује зависност од количина увезеног енергента, већ енергент узгајамо сами.

Идеја коју ми у Скупштини АП Војводине и у Покрајинској влади желимо да пренесемо нашим индивидуланим пољопривредним произвођачима је да и они, у својим домаћинствима могу да пређу на јефтинији облик грејања, а управо је биомаса тај значајан привредни потенцијал у Војводини, који смо препознали и почели да користимо и чију производњу желимо да промовишемо и унапредимо, као улагање у домаћу памет и домаћу производњу“, закључио је потпредседник војвођанске Скупштине Миливој Вребалов.

Стручни међународни скуп посвећен коришћењу биомасе заједнички организују Скупштина АП Војводине и Скупштина Европских региона, која у свом чланству броји око 200 европских регија и градова.

Програм Међународне конференције „Биомаса – Како је најбоље искористити?“ можете преузети на следећој адреси:

http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/fajlovi/file/Razni%20prilozi/prva%20verzija%20programa.pdf

fixed-img