Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 13.03.2023

За унапређење саветодавних и прогнозно-извештајних послова у заштити биља додељено 188 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство данас је додељено 29 уговора корисницима који су остварили право на бесповратна средства по основу Јавног позива за учешће правних лица у обављању саветодавних и прогнозно-извештајних послова  у заштити биља на подручју АП Војводине у 2023. години.

Уговоре је уручио помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младен Петреш, који је том приликом истакао да укупна средства која је Секретаријат определио у оквиру овог јавног позива износе око 188 милиона динара.

„За реализацију саветодавних послова ресорни секретаријат је наменио 100 милиона динара у оквиру 16 уговора, док је 13 уговора вредних око 88 милиона динара намењено за прогнозно-извештајне послове у заштити биља. Бесповратна средства су добиле све институције које се баве тим пословима и које су конкурисале, а таквих је у нашој покрајини укупно тринаест“, рекао је Петреш.

Он је указао на то да су пољопривредне стручне службе на подручју Војводине и Србије незаобилазна карика у развоју пољопривреде када је реч о преношењу знања и научних достигнућа – из лабораторије на поља.

Петреш је нагласио да је управо циљ овог суфинансирања да  савети тих служби  буду широко доступни и бесплатни за све регистроване пољопривредне произвођаче. Подршка ресорног секретаријата тим пословима, према његовим речима, биће настављена у циљу развоја пољопривредне производње, њене технологије и достизања бољих приноса и квалитета производа, те остваривања веће добити пољопривредника.

У оквиру Јавног позива Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство подржане су активности  пољопривредних стручних служби из Новог Сада, Вршца, Бачке Тополе, Руме, Сомбора, Сенте, Зрењанина, Кикинде и Сремске Митровице и две пољопривредне саветодавне и стручне службе – у Суботици и Врбасу, као и Истраживачко-развојног институтута „Тамиш“ у Панчеву и Енолошке станице у Вршцу.

fixed-img