Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 22.05.2015

Заједничка седница Одбора за равноправност полова и Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине посвећена борби против родно заснованог насиља

LLORANDO-MUJER[1][1]

Читај ми

Читај ми
AA

Минутом ћутања за 26 усмрћених жена, жртава породичног насиља, које су трагично настрадале од почетка 2015. године, започела је данашња заједничка седница Одбора за равноправност полова и Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине, иницирана од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Седници су присуствовали представници Завода за равноправност полова АП Војводине, Полицијске управе Нови Сад, Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине.

Циљ данашње заједничке седнице релевантних чинилаца за решавање питања родно заснованог насиља је сагледавање досадашњег учинка, те изналажење закључака и заједничких ставова за превазилажење потешкоћа и ефикасније спровођење превентивних мера за сузбијање насиља, што је корак даље у односу на досадашње бављење искључиво последицама овог феномена.

По подацима којима располаже Полицијска управа, а који су резултат опсежне анализе тима формираног у оквиру управе, дошло се до сазнања да су најугроженије жене, жртве насиља, старосне доби од 31 до 40 година, те да од 2010. закључно са 2014. годином, број пријава за насиље у породици има тенденцију раста. Овакав податак не значи нужно повећање случајева насиља, већ и чињеницу да је становништво повратило поверење у надлежне институције, верујући да ће исте спроводити законске одредбе и пружити им адекватну заштиту.

Исход данашње седнице су и закључци Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Одбора за равноправност полова и Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине, којима се исказују препоруке надлежним државним органима и институцијама да без одлагања и у потпуности пруже сву неопходну заштиту женама које се налазе у ситуацији насиља. Посебна препорука је упућена центрима за социјални рад, полицији, тужилаштву, судовима, здравственим и образовним установама, да у потпуности и без изузетка, примењују законске норме и обавезујуће протоколе о поступању у случајевима насиља.

У случајевима породичног и родно заснованог насиља надлежне институције се позивају да унапређују међусобну сарадњу и координацију како би се у сваком појединачном случају или пропусту утврдила лична одговорност професионалаца који су поступали.

Предлаже се и покретање поступка измене Закона о полицији, увођењем мере удаљавања насилника из стана и забране контактирања са жртвом у периоду од 14 дана коју би полиција изрицала на лицу места, као и да се у потпуности спроводе све мере предвиђене Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици која је ратификована у Народној скупштини Републике Србије, 31. октобра 2013, а која је ступила на снагу 1. августа 2014. године.

Сви учесници данашње заједничке седнице једногласно и усаглашено подржавају иницијативе републичких органа, као и иницијативе које спроводе поједини медији, јер једино синхронизованим делањем свих чинилаца у друштву може се очекивати и адекватно и правовремено спровођење свих закона, а сама жртва насиља ће добити ,,ветар у леђа“, тачније биће охрабрена да иступи са својим проблемом и закуца на права врата.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Одбор за равноправност полова и Одбор за безбедност Скупштине АП Војводине, најавили су заједничку конференцију за медије почетком наредне седмице, како би се јавно говорило о овој и сличним темама, уз изношење званичних заједничких ставова.

fixed-img