Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 26.12.2022

Завршен пројекат „Обука талентованих ђака“

Читај ми

Читај ми
AA

Укпуно четири стотине ђака с територије АП Војводине протеклих десет недеља похађало је oбуку за талентоване ђаке у „Цептор” конгресном центру на Андревљу. Овај пројекат реализовао је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице  у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност, у циљу подизања квалитета образовно-васпитног процеса основног и средњег образовања.

„Прве две недеље, обуци су присуствовали ђаци из осам основних школа, док су се преосталих осам недеља смењивали средњошколци и средњошколке из 32 средње школе. На недељном нивоу, деца су боравила по шест дана и имала су пун пансион. За реализацију овог пројекта опредељено је десет милиона динара. На конкурс су пристигле 104 пријаве, што је заиста импозантан број”, изјавила је Милица Вучићевић, помоћница покрајинског секретара образовање.

Програм је осмишљен да траје шест дана – од понедељка до суботе, када се деца враћају кући. Током трајања пројекта, предвиђене су различите активности и радионице које су реализовали стручни сарадници заједно с децом. У оквиру програма, један дан био је предвиђен за посету Сремским Карловцима, као и факултетима, с циљем професионалне оријентације.

„Најинтересантнија ми је била посета Сремским Карловцима, где смо обишли Карловачку гимназију, као и највеће знаменитости тог града”, рекла је Николина Николић, ученица првог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду.

„Моја омиљена радионица била је о разрађивању теме о самопоуздању. У новије доба то није честа тема са социјалним медијима, постало је заборављено, тако да је важно разрадити концепт самопоуздања”, казала је Лара Кваић, ученица другог разреда Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду.

„Цела поента овог ранијег распуста, односно ових радионица јесте да научимо нешто ново, да упознамо људе који су награђени за свој труд и рад и који ће касније нама у животу бити корисни, то јест да имамо контакте који ће нам касније у животу бити корисни”, рекао је Лазар Радошевић, ученик трећег разреда Средње машинске школе у Новом Саду.

Теме које су се током обуке обрађивале по недељама биле су: Развој слободне мисли кроз епохе; Како заволети хемију; Представљање свог краја; Ефекат стаклене баште; Накит кроз историју; Човек; Утврђивање временске прогнозе; Леонардо да Винчи; Тајне мистичног Египта и Црно-бели свет (како се прави стрип).

fixed-img