Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 30.12.2014

Завршна манифестација „Дани информатике у школама Војводине 2014”

Fimek 22

Читај ми

Читај ми
AA

Завршна манифестација „Дани информатике у школама Војводине” за 2014. годину, одржана је јуче на Факултету за економију и инжењерски менаџмент – ФИМЕК, у Новом Саду. Покровитељ пројекта је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Фимек – Факултет за економију и инжењерски менаџмент био је спонзор и домаћин ове свечаности, док је организатор и реализатор манифестације Центар за развој и примену науке, технологије и информатике. На овој манифестацији додељене су награде и признања најуспешнијим ученицима, наставницима и школама у развоју и примени ИКТ у настави. Најуспешнији ученици и наставници су награђени, а најуспешнија школа добила је престижно признање – Плакету „Проф. др Стјепан Хан”, која носи име професора који је веома заслужан за развој информатике у Војводини. Скупу се обратио Мато Грозница, подсекретар Секретаријата и том приликом је уручио овогодишњу плакету „Проф. др Стјепан Хан”, која је припала Гимназији „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада.

Плакета посвећена професору Стјепану Хану је скроман допринос неговању његовог лика и дела и има улогу да се отргне од заборава професорова посвећеност том позиву. Проф. Хан је био активан члан Покрајинског савета за информатику, председник његове Комисије за образовање у прошлом сазиву, односно председник Комисије за међународне везе у тадашњем сазиву. Стотинама предавања, десетинама чланака, реферата и књига ширио је сазнања о суштини и критичким питањима развоја и примене информатике. Од средине 1976. године руководио је радом Института за информатику у Новом Саду. Неуморним радом и својим стручни ауторитетом у земљи и иностранству, проф. Стјепан Хан дао је допринос развоју војвођанске информатике.

Пројекат „Дани информатике у школама Војводине” је ове године реализован по девети пут, у основним и средњим школама, с циљем да се подстакне процес информатизације наставе у школама Војводине и да се популаришу нове технологије у школским наставним и ваннаставним активностима. У настојањима да се путем информационих технологија подигне конкурентност ученика и квалитет образовања, Секретаријат је у Центру за развој и примену науке, технологије и информатике препознао важног партнера. У досадашњој сарадњи остварени су значајни резултати и покренуте су многе важне активности међу којима је и пројекат „Дани информатике у школама Војводине”.

fixed-img