Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 22.09.2014

Жене у Војводини мање заступљене у предузетништву

IMG_0175

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински завод за равноправност полова и Комисија за равноправност полова Града Новог Сада одржали су у Скупштини града Новог Сада округли сто на тему „Стање и перспективе развоја предузетништва жена у Војводини“. Округли сто организован је у склопу Истраживања о предузетништву жена у АП Војводини које од почетка године реализује Завод за равноправност полова.

„Основни разлог за покретање оваквог истраживања јесу истраживачки подаци који код нас и у другим зељама показују да су жене значајно мање заступљене у предузетништву. Истраживање има за циљ прикупљање актуелних и прецизних података који ће створити подстицајне услове и амбијент и дефинисати мере за унапређење предузетничких активности жена. Подаци су неопходни како би креатори политика, друштвене институције, цивилни сектор и друге организације могли да доносе и спроводе иновативне и проактивне политике и програме за повећање броја жена у области предузетништва и самозапошљавања“ – истакла је Весна Шијачки, директорка Завода за равноправност полова.

Округли сто организован је са намером да се идентификују досадашње активности Града у области економског развоја, и утврди који вид подршке се пружа женама предузетницама, које мере и програми се спроводе и да ли се евалуирају, да ли се ради родна анализа јавних политика и како се буџет расподељује.

Члан Градског већа за привреду Горан Сечујски истакао је да град кроз неколико мера стимулише развој предузетништва жена. Најзначајнији су јавни позиви за доделу субвенција за самозапошљавање, као и пружање менторске помоћи будућим предузетницима у савладавању основних пословних изазова.

fixed-img