Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 05.03.2014

Злоупотреба деце у пoлитичкe сврхe недопустива

Читај ми

Читај ми
AA

Институцији Покрајинског омбудсмана се од почетка изборне кампање обратио већи број грађана, родитеља деце указујући на злоупотребу деце и школе као васпитно-образовне установе у сврху изборне кампање, односно спровођења активности политичких странака.

Покрајински омбудсман, као што је то учинио и 2012. године, поново апелује на све актере на политичкој сцени Србије да не користе децу у сврху политичке промоције, како ван трајања, тако и за време изборне кампање. Злоупотреба деце у политичке сврхе је апсолутно непримерена и на тај начин се крше права деце, чија заштита треба да буде примарни циљ и приоритет сваког одговорног човека.

Иако злоупотреба деце у политичке сврхе нажалост није регулисана прописима, како у Републици Србији, тако и у земљама у региону, Покрајински омбудсман позива све политичке странке да што пре усвоје „Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба“ и тако покажу искрену бригу за децу и њихова права. Овим Кодексом прихвата се заштита деце од политичких злоупотреба и то полазећи од:
• Конвенције о правима детета УН;
• нaшe жeљe дa свoj дeци oбeзбeдимo нeсмeтaн рaзвoj, срeћнo и бeзбрижнo дeтињствo,
• нajискрeниjeг увeрeњa дa су дeцa нajвeћa бригa и нajвeћa шaнсa свaкoг прoгрeсивнoг друштвa,
• цивилизaциjскoг зaхтeвa дa дeтe будe дeтe.

Кодексом се политичке странке, између осталог, обавезују да неће oргaнизoвaти билo кaквo пoлитичкo и идeoлoшкo дeлoвaњe мeђу мaлoлeтницимa и да ће aктивнoстимa и дeлoвaњeм нaстojaти дa укупнo духoвнo oкружeњe у кoмe рaсту дeцa бити испуњeнo љубaвљу, пoвeрeњeм, тoлeрaнциjoм, тeжњoм кa слoбoди и нaпрeтку, пoштoвaњeм прaвa свaкoг чoвeкa – oд дaнa њeгoвoг рoђeњa. Овај кодекс је, иначе, потписала 41 политичка партија 1990. и 1991. године, те је крајње време да се тај документ прилагоди времену у којем живимо и да политичке партије које нису потписнице Кодекса овог пута то и учине.

Потребно је да се у што скорије време законски јасно регулишу и дефинишу случајеви злоупотребе деце у политичке сврхе, као и да Републичка изборна комисија утврди јасна правила понашања политичара и политичких странака у вези са учешћем деце у политичким активностима.

fixed-img