Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Вребалов: Дунав, велик као племенит човек који нам пружа шансу и који нас спаја

P6120037
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов учествовао је данас на Семинару “Ривер Схоw”, пројекту посвећеном Дунавској стратегији Европске уније. Семинар је одржан у Скупштини града Новог Сада, уз учешће око 60 угледних домаћих и страних гостију из 14. земаља подунавског региона, који су се на скупу ближе упознали са Дунавском стратегијом, њеним значајем и могућностима које нуди, а све са циљем да се активности у оквиру стратегије у 2013. години усмере на прикупљање и умрежавање заједничких идеја, предлога, примедби и препорука, те да се учесници пројекта што боље припреме за наредни период у коме ће Европска Унија опредељивати новац за реализацију пројеката унутар саме стратегије, у чијем спровођењу Србија и АП Војводина активно учествују.
У име града домаћина, покрајине и Републике, поздравним говором учесницима скупа су добродошлицу и успешан рад пожелели председник Скупштине Новог Сада проф. др Синиша Севић и потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов, затим, национални координатор Дунавске стратегије Миодраг Поледица и проректор Универзитета у Новом Саду за међународну сарадњу проф. др Павле Секеруш. Скуп је поздравио и генерални координатор Савета подунавских градова и региона Петер Лангер.
Обраћајући се учсеницима, потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов рекао је да је Дунав баш као и Војводина, богатство заједништва и различитости, јер спаја све грађанке и грађане који живе у подунавском региону. “Дунав је симбол моје Војводине и Србије и за мене баш како рече Клаудио Магрис, главна улица Европе која без обзира на то да ли га називају Донау, Дунај, Дуно, Дунареа или Дунав, значи исто што и живот. Наш Дунав је за мене много више од обичне реке. Када уз њега чујем и видим различите звуке, баварске хармонике или војвођанске тамбурице, чујем и видим радост заједничког дунавског живота, а када ветар укрсти мирис рибље чорбе у Вуковару и прженог караша у Бачу, наш Дунав ће се радовати дружењу. Колико само лепих градова спаја и љубавних прича скрива. Е зато је Дунав велик и добар, баш као племенит човек који нам свима своје две обале пружа као две руке да нас пригрли и споји. И чему онда на свету моћи ако постоје људи и река која их спаја”, упитао је Миливој Вребалов. Он је указао и на важност и значај Дунавске стратегије. “Овај стратешки заједнички документ који се бави иницијативама и плановима за побољшање квалитета живота свих грађанки и грађана који живе у градовима и регионима дунавског слива, у бројним областима, од привреде, културе, инфраструктуре, саобраћаја, енергије, заштите животне средине, за све нас има непроцењиву вредност. И зато, волим што сте данас овде, посвећени Дунаву као идеји заједништва и сарадње, боље будућности нашег регионалног повезивања, а све са крајњим циљем да омогућимо услове за стварање бољег живота 115 милиона људи које спаја ова наша дивна река Дунав”, казао је у свом обраћању потпредседник покрајинске Скупштине Миливој Вребалов.

Семинар “Ривер Схоw” био је подељен у три тематске области: локална самоуправа, култура и, грађанско друштво и НВО. Након уводне презентације о самој Стратегији и њеном утицају на поменуте тематске области, уследила је детаљна расправа по Радним групама. Учесници су имали прилику да се укључе у расправу, изнесећи своје ставове и мишљења. Европска комисија је децембра 2010. године, након низа припрема, скупова и конференција, на којима је активно учествовала и Србија усвојила завршни документ Дунавске стратегије и упутила га на усвајање Савету министара ЕУ. Савет је јуна 2011. године донео закључак у коме је позвао све актере да се активно укључе у спровођење Стратегије, чиме је процес усвајања тог документа и формално окончан. Поред израде стратегије, Србија је један од координатора и то за две области науку и транспорт. Семинар “Ривер Схоw” заједнички су организовали Скупштина града Новог Сада и “Фостер Еуропе” фондација, Европска дунаваска академија, Савет подунавских градова и региона и Дунавски форум за грађанско друштво. Својим активним учешћем на данашњем скупу, представници Скупштине АП Војводине потврдили су спремност да и даље дају пун допринос и подршку активностима везаним за Дунавску стратегију.

fixed-img