Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 02.09.2024

Додељено десет милиона динара за контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта у Војводини

AA

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је данас  уговоре за 13 корисника који су добили средства за контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта на територији АП Војводине, за шта је издвојено десет милиона динара.

Циљ ове мере јесте да се побољша контрола и очување плодности обрадивог пољопривредног земљишта како би се унапредила пољопривредна производња на подручју Војводине.

Уговоре је уручио помоћник покрајинског секретара Петар Самоловац који је подсетио на то да ресорни секретаријат ову меру спроводи годинама уназад.

„Од 2016. године Секретаријат је уложио преко 60 милиона динара у узорковање и анализу пољопривредног земљишта. Преко 27.000 локација је узорковано“, изјавио је Самоловац и додао да је планирана и набавка специјализованог возила како би се долазило до што већег броја узорака и бољих резултата.

Он је истакао да природни услови, као и услови на тржишту пољопривредних производа нису повољни и да Секретаријат овом мером настоји да смањи трошкове.

„Ово је право време да се ураде ове анализе код скидања усева“, рекао је Самоловац и додао да ће Секретаријат наставити да опредељује средства за ову намену.

Ове године су подржани програми Института за ратарство и повртарство и пољопривредних стручних служби и станица у  Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Вршцу, Панчеву, Сенти, Руми, Сремској Митровици, Кикинди, Бачкој Тополи, Врбасу и Сомбору.

fixed-img