Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 22.08.2007

25. седница Скупштине АП Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 22. август – Скупштина АП Војводине усвојила је   ребаланс покрајинског буџета за 2007. годину.Ребаланс покрајинског буџета, који је  предложило Извршно веће АП Војводине,образложио је председник мр Бојан Пајтић.Председник Пајтић је рекао да  покрајински буџет има развојни карактер и нагласиода је до сада покрајинска скупштина доносила веома значајне одлуке,  које су резултирале изузетном напредкуВојводине. Тако, на пример, у периоду  оддецембра 2006. године до маја 2007. године, запослено је  25.000 људи, односно број незапослених је смањен са 275.00 на249.000  људи. Путем програма Фонда за развој запослено је две и по хиљаде људи, за развој новихтехнологија директно и индиректно још 12.500, а преко Гаранцијског фонда је пуно људинашло запослење. Све то је доказ колико се на овом проблему радило, јер упоређењу са другим деловима Србије и регионима у окружењу, Војводина јеостварила највечи напредак, јер је незапосленост смањена  за 9,41 одсто.Уводно излагање председника ИВВ мр Бојана ПајтићаМр Бојан Пајтић је апострофирао да ће серебалансом буџета наставити овај тренд, јер ће смањити незапосленот  за 20.000 људи,  путем Фонда за капитална улагања. Процена једа ће преко 200 предузећа бити ангажовано кроз разне програме и инвестиције.Буџет АП Војводине се повећава за 6,5 милијарди динара.Преко половине овогизноса намењено је развоју, путем  фондоваза капитална улагања,  за развој иГаранацијског фонда, а то је усмеравање у нова радна места. Преко две милијардединара иде у подизање нивоа здравствене заштите и  Ургентни центар Војводине се већ гради, с тимда очекујемо да ће бити завршен  напролеће следеће године. Поред тога, за здравствене институције у целојВојводини купљена је савремена медицинска опрема. Средства која данасопределимо ићи ће директно у све општине у Војводини. То  је необично важно, јер представници свих  војвођанских општина чине ову институцију. Свиони, који данас  буду гласали за овајребаланс имаће чиме да се похвале пред својим бирачима. Разлог више је што ћесредства ићи  за  привредни развој, енергетику и минералне сировине,социјално угрожене категорије, за избегла и расељена лица, као и за многе другеважне институције. Председник мр Бојан Пајтић је  на крају изјавио да ово није само техничкапреправка буџета, већ одраз политике коју је водило Извршно вече АП Војводинеи  Скупштина АП Војводине.
Након излагања председника Извршног већа АПВојводине мр Бојана Пајтића о ребалансу буџета говорио је покрајински секретарза финасније мр Јовица Ђукић. Он  јерекао да је укупан обим покрајинског буџета 59,75 милијарди динара, односно,увећан је за 6,56 милијарди динара или за 12, 4 одсто. Ребалансирање буџетаусловљено је, објаснио је Ђукић, низомфактора. Најбитније је да је дошло до раста средстава од приватизације натериторији АП Војводине,  од пореза назараду, јер је повећан број запослених и смањена стопа пореза  са 14 на 12 одсто. Ђукић је додао да јеребаланс генерисала  и одлука Републичкевладе да повећа зараде запослених у просвети, у износу од 150 милиона динара,па су тиме повећана и трансферна средства. Ђукић је рекао да се 3/7 нашегбуџета, на шта нас је Устав обавезао,  улажеу капитална улагања, и ребалансом је  издвојено  55 одсто. За три фонда укупно је издвојено  3, 350 милијарде динара. У здравствену заштиту, инвестиционо и текуће одржавање, усмереноје милијарду и 300 милиона, у спортске институције 200, за Андревље као Центарза привредно – технолошки развој 122, за рурални развој 120, за просторнопланирање 108, за енергетику и минералне сировине 80, 5 , за решавањестамбених проблема избеглих и прогнаних лица 37,95  и изградњу капела на месним гробљима 30милиона динара.
Јовица Ђукић је објаснио да је за текућубуџетску резерву издвојено 289 милиона динара. За подизање квалитета културнихи образовних програма издвојено је 228, за рад Покрајинске изборне комисије 180,за унапређење квалитета информисања издвојено је 42, за привреду ипољопривреду 22, за подстицање програма запошљавања 20, а за помоћопштинама и месним заједницама пет милиона динара.Уводно излагање покрајинског секретара за финансије мр Јовице Ђукића
Посланици Скупштине АП Војводине  усвојили су  извештај о пословању Јавног предузећа«Војводинашуме» Петроварадин за 2006. годину, али нису дали сагласност наодлуку Јавног предузећа «Војводинашуме» Петроварадин о расподели добити за2006. годину.Скупштина је прихватила извештај о резултатимапословања Јавног водопривредног предузуећа «Воде Војводине» Нови Сад за 2006.годину и прихватила је Одлуку о расподели нето добити Јавног предузећа «ВодеВојводине» Нови Сад.Посланици СкупштинеВојводине прихватили су предлог Одлуке о давању сагласности на промену називаГимназије «Јован Цвијић» у Белој Цркви. Прихваћен је и предлог Одлуке о давањусагласности на промену назива Хемијско-технолошке средње школе «Лазар Нешић» уСуботици, као и  предлог Одлуке о давањусагласности на промену назива Техничке школе у Темерину.   

fixed-img