Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 24.06.2024

Александра Ћирић Бошковић отворила манифестацију „Културно лето“ у Змајеву

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић отворила је манифестацију „Културно лето“ у Змајеву.

Ове године манифестација је посвећена тамбурашком композитору Сави Вукосављеву, који је рођен у Змајеву.

„Посебна част ми је што данас обележавамо 110 година од рођења великог тамбурашког композитора и диригента Саве Вукосављева, уживајући у концерту Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине са солистима, који је и основан на његов предлог давне 1957. године“, истакла је секретарка Ћирић Бошковић и осврнула се на његову богату биографију и квалитетан музички садржај којим је афирмисао Нови Сад и АП Војводину, у земљи и иностранству.

Она је подсетила на то да се на програму оркестра, који је годишње снимао 800 минута музике, налази и народна музика свих народа и народности Војводине.

Према њеним речима, Вукосављев је у свом стваралачком опусу остварио више циљева — учествовао је у ширењу националних и интернационалних веза путем музике и записао је преко хиљаду градских и народних песама, и игара, које је искористио за компоновање музичких аранжмана, најчешће за тамбурашки оркестар.

Испред породице Вукосављев присутне је поздравила унука Саве Вукосављева Татјана Вукосављев Лековић, која је поклонила његову фотографију обновљеном Дому културе у Змајеву.

Поздравне речи су упутили и заменица председника Општине Врбас Тијана Алексић, а испред тамбурашког оркестра директор продукције Радио-телевизије Војводине Бојан Тренкић.

fixed-img