Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 19.10.2006

Бојан Пајтић и Драган чилас положили камен-темељац за зграду будућег обданишта у Штрпцима

Читај ми

Читај ми
AA

Штрпце/Нови Сад, 18. октобар – Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић и директор Народне канцеларије председника Републике, Драган чилас положили су данас у српском селу Штрпце на Косову и Метохији камен-темељац за зграду будућег обдаништаУ овом селу, које има највећи природни прираштај у Србији, живи преко 400 малишана предшколског узраста.
Отварајући почетак радова, председник војвођанске Владе Бојан Пајтић изјавио је пред бројним окупљеним грађанима да је прихватио позив председника Србије Бориса Тадића и Народне канцеларије да финансира изградњу обданишта на које се чека пуних двадесет година, али и да ће северна покрајина донирати изградњу Дома културе у Великој Хочи и биоскопа у Остојанама.
– Велики политичари стално држе велике говоре, али најбољи позив Србима да остану и живе на својим огњиштима су управо овакве инцијативе и конкретне акције. Дакле, побољшање услова живота у срединама у којима живе – рекао је Пајтић.Он је додао да је обавеза Србије да деци на Косову омогући подједнаке услова које имају деца у Београду, Новом Саду или Крагујевцу.  
Преносећи окупљеним грађанима поздраве од председника Србије Бориса Тадића, директор Народне канцеларије Драган чилас рекао је да је камен-темељац за изградњу обданишта, али и сваке друге институције, услов за опстанак живота на Косову и Метохији.
– Срећан сам што једна српска покрајина помаже другу и на томе могу да се захвалим војвођанској влади која ће омогућити бољи живот деци у Штрпцу – казао је чилас, додајући да је будућност деце у Штрпцу у овом обданишту.
Изградњу обданишта површине 450 квадрата, чија је вредност 18 милиона динара, финансирају заједнички Извршно веће Војводине, Народна канцеларија председника Републике и општина Штрпце. Груби радови ће бити завршени до краја ове године, а први малишани ће поћи у обданиште наредне школске године.
Дан раније, Бојан Пајтић и Драган чилас обишли су манастир Високи Дечани и том прилком са владиком Теодосијем договорили да покрајинска Влада помогне манастир који је и сам УНЕСКО уврстио у баштину светске културе.

fixed-img