Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 26.07.2007

Бојан Пајтић и Саша Драгин обишли у Делиблатској пешчари подручје захваћено пожаром

Читај ми

Читај ми
AA

Делиблатска пешчара/Нови Сад, 26. јули – Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић и републички министар заштите животне средине Саша Драгин обишли су данас у Делиблатској пешчари подручје захваћено пожаром. Пожар који је избио у ноћи између уторка и среде захватио је површину од 600 хектара, углавном шуме црног и белог бора, на подручју Кајтасова и Дубовице, у општинама Бела Црква и Ковин. Заједничком акцијом екипе од тристотине људи – ватрогасаца, екипе из “Војводина шума&рдqуо;, војске и полиције, пожар је локализован, а до сада је причињена штета у вредности од милион евра. Насељена места нису у опасности, у пожару нема повређених, али је штета велика, а због високих температура постоји опасност од нових пожара.

– У овом тернутку у ватром захваћеном подручју налази се око 600 хектара у Делиблатској пешчари. Заједничком акцијом запослених у “Војводина шумама&рдqуо;, ватрогасних јединица, јединица војске и полиције ватра је под контролом. Обезбедили смо довољно људства и опреме и у овом тренутку пожар је локализован. Становништво није угрожено, срећом нико није страдао, мере предострожности су такве да до оваквих инцидената не дође – изјавио је председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић. Пајтић је додао да је пожар који је избио у Делиблатској пешчари огромна штета за Банат који ионако има најмање шуме у Европи. Свега шест одсто површине Баната је под шумом због чега трпи квалитет земљишта које је киселије него у подручјима у којима има више шуме. – Због тога ћемо заједничком акцијом са Републичком владом, односно са Министарством заштите средине, спровести једну велику акцију пошумљавања овог подручја. Нажалост оно што изгори за неколико дана може се у потпуности обновити тек за неколико година, али ћемо заједничким напорима учинити све да се настала штета санира.
Пајтић је додао и да велики проблем представља и то то што наша земље нема авионе за гашење пожара, који на бржи и ефикаснији начин могу да спрече и гасе пожар на широком подручју и због тога је важно да држава набави такав авион. Са друге старне важно је и да грађани буду опрезнији, јер су су пожари често последица не само временских непилика већ и људске непажње. Према речима министра заштите животне средине Саше Драгина, брзом и синхронизованом акцијом свих ангажованих служби, штета од пожара у Делиблатској пешчари је сведена на најмању могућу меру.
– Заједно са Покрајинском владом учинићемо све да се штета изазвана пожарима у Војводни потпуно санира – рекао је Драгин. Он се захвалио свима који су помогли у заустављању ватрене стихије и нагласио да је веоме важно да људи који живе у парковима заштићене природе и њихова имовина буду заштићени од пожара.
Што се тиче осталих локација у земљи које су биле захваћене пожаром, Драгин је рекао да на Старој палнини дејствује руски авион за гашење пожара и тамо је стање углавном стабилно, на Шар планини је ватра такође укроћена. Велики проблем постоји у Увцу, где се налазе станишта белоглавог супа, и где је због клисура веома тешко прићи пожару.
Драгин је такође упозорио да се о оваквим елеметраним непогодама увек мора размишљати унапред, јер штете које пожар нанесе само у једном дану често могу бити саниране тек после неколико година.

fixed-img