Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 11.11.2006

Бојан Пајтић посетио Текелијанум у Будимпешти

Читај ми

Читај ми
AA

Будимпешта, 11. новембар – Председник Извршног већаВојводине мр Бојан Пајтић боравио је данас у Будимпешти где је посетио здањеТекелијанума и сусрео се са владиком будимским, господином Лукијаном.Текелијанум, који је у деветнаестом веку установио велики српски добротвор СаваТекелија и који је највећа задужбина српског народа изузев Хиландара, одсредине педесетих година XX столећа, није био у функцији, нити је служио својојсврси. Извршно веће Војводине и Епархија будимска су стога сачинили план обновеи ревитализације ове значајне институције која би, када реконструкција буде употпуности окончана, требало да постане центар окупљања младих из читавеВојводине и Србије, исто онако као што је то био случај током XИX и првеполовине XX столећа.
У садашњу фазу обнове која ће бити окончана до краја овегодине, Извршно веће уложило је више од 210 хиљада евра, а тим новцем ће битиоспособљен део интерната, као и једна од сала здања Задужбине Саве Текелије.Већ током наредне године ова институција ће примити прве младе госте из нашеземље који ће сви бити добродошли, без обзира на свој језик, вероисповест илинационалност. чачке екскурзије, као и постдипломци, научници на докторским испецијалистичким студијама, млади уметници, сви ће бити добродошли у ово задњекоје је дуго времена било прави расадник културног стваралаштва свих Срба.- Надамо се да ће овде ускоро одјекивати смех и врвети одмладих као у кошници, јер Текелијануму, смештеном у самом центру Будимпеште,треба омогућити да поново постане центар за све оне који ће се бавитистудијама, изучавањем неке од научних дисциплина или бити посетиоци жељнизнања. Извршно веће је стога решило да само, буџетским средствима покрајине,помогне како би до краја следеће године највећи део радова био окончан изадужбина Саве Текелије постала прави центар окупљања младих из читавеСрбије, – рекао је председник Извршног већа мр Бојан Пајтић.
У делегацији Извршног већа која је данас посетилаТекелијанум био је и покрајински секретар за образовање и културу, проф. дрЗолтан Јегеш.

fixed-img