Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 16.10.2006

Бојан Пајтић разговарао са амбасадором САД

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 12. октобар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић разговарао је данас са амбасадором САД у Србији Мајкл Полтом, који се налази у службеној посети Војводини Након сусрета, одржана је конференција за новинаре на којој су јавност информисали о темама о којима су разговарали.
Председник покрајинске владе мр Бојан Пајтић је рекао да је било речи о актуелној ситуацији у земљи, у односу на нови Уставу Србије и изборе који се очекују. Он је амбасадору САД Мајкл Полту поновио став велике већине у владајућој коалицији у Скупштини АП Војводине да нови Устав није савршен, али да он доноси велике финансијске предности Војводини. Стога у овом тренутку треба искористити прилику да се Војводина изгради и након тога сачекати следећу прилику да се испуни и оно што су биле почетне амбиције – да Војводина постане регија која ће имати и законодавну власт и која ће у будућности, по неком новом Уставу, моћи да оствари оно што су европски стандарди. – У овом тренутку сматрамо да се бојкот уопште не исплати, да би њиме изгубили све што добијамо овим Уставом. А њиме добијамо много више него што постоји у Милошевићевом Уставу. Због тога се и залажемо за рационалну позицију да се овај Устав прихвати. Пошто је нови Устав лако мењати, у будућности он треба да буде усавршен у односу на оно што су европске вредности и стандарди у функционисању децентрализације државе, рекао је председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић.
Амбасадору САД Мајклу Полту било је веома драго што је детаљно разговарао са Бојаном Пајтићем и да је то само део посете коју ће данас учинити Војводини – њеним друштвеним и политичким институцијама. Срео се са председником Скупштине Војводине Бојаном Кострешом, председником Извршног већа Војводине Бојаном Пајтићем, а сусрешће се и са представницима грађанског друштва Војводине.
Амбасадор Мајкл Полт новинарима је саопштио да је са Пајтићем разговарао о будућности Војводине и Србије, о политичкој ситуацији, Уставу, као и о другим важним политичким питањима. Било је речи о томе како да српски народ обликује своју будућност, каква је то будућност и шта САД могу учинити да помогну српском народу у повезивању у евроатлантске интеграције. Амбасадор Полт је истакао да му је задовољство да дође у овај, увек динамичан део Србије, и да, упркос свим разликама које постоје и појављују се у свим демократским друштвима, чује мишљења политичких званичника који заиста имају на уму само будућност, а не живе у прошлости.

fixed-img