Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 28.03.2022

Четири милиона динара „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Читај ми

Читај ми
AA

Протокол о сарадњи у вези с реализацијом програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ потписан је данас у Скупштини АП Војводине. Пројекат озелењавања спроводи се 13. годину заредом, а за циљ има подизање свести и личне одговорности за бригу о животној средини у васпитно-образовним установама и локалним заједницама на територији Покрајине.

„Заштита животне средине је тема од глобалног значаја, интереса и домета и ми у Војводини нимало не заостајемо за планетарним активизмом у тој области. Наша је пажња доследно усмерена ка ученицима, који захваљујући овом програму могу да се препознају као кључни актери промена на пољу бриге о животној средини. Другим речима, деца која учествују у програму откривају у себи снажан креативни потенцијал и способност да учине конкретне ствари како бисмо заштитили животни еко-амбијент“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш приликом потписивања.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам у протеклој години се укључио у програм за очување животне средине, те је тим поводом данас и секретар др Ненад Иванишевић потписао Протокол. Иванишевић је рекао да је заштита животне средине и јачање свести код деце и одраслих, почев од образовних установа, значајно системско решење, те да то дугујемо нараштајима и потомцима, да наслеђено чувамо и преносимо на нова поколења.

,,Ову планету нисмо наследили да бисмо је уништили, већ да бисмо је бољу предали поколењима која долазе. Управо овај пројекат већ тринаест година има за циљ да животну средину учини бољом и сачува је. Покрајински секретаријат за привреду и туризам безрезервно подржава овај пројекат и у 2022. години. Настојаћемо да оживимо и спону са туризмом, јер туризма без природе нема и сведоци смо да постоји тенденција враћања туриста у природу, сваке године све више”, рекао је Иванишевић.

У оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, у току школске 2021/2022. године награђено је 1.130 деце из 49 образовно-васпитних установа. Захваљујући ЈП „Војводинашуме“ ученици из 12 школа су имали прилику да посете заштићена подручја Војводине, док су преостали ђаци из 37 школа ишли на излет у Сремске Карловце. Председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић захвалио је волонтерима и просветним радницима који су непосредно радили с децом и допринели томе да, упркос бројним изазовима, излети буду реализовани.

„Овај програм реализује се континуирано, упркос тешкоћама које је проузроковала пандемија ковида 19. Партнерска сарадња доприноси томе да се он развија и траје пуних тринаест година. Данашње потписивање Протокола обавезује све партнере да се проактивно изразе са циљем да се обиђе што већи број школа и тиме програму да још већи значај“, закључила је координаторка програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ и подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак.

Протокол о сарадњи потписали су представници шест покрајинских секретаријата (ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, ПС за урбанизам и заштиту животне средине, ПС за енергетику, грађевинарство и саобраћај, ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ПС за привреду и туризам и ПС за спорт и омладину), Града Новог Сада – Градске управе за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашуме“ и Покрета горана Војводине.

 

 

fixed-img