Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 22.09.2022

Ћурчић: Сарадња локалних самоуправа, привреде и невладиног сектора важна за развој социјалног предузетништва

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић обратио се данас у Зрењанину на првој у низу обука о социјалном предузетништву које су намењене представницима свих локалних самоуправа у АП Војводини, привредних субјеката и невладиног сектора.

Потпредседник Ћурчић је том приликом рекао да је Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, на чијем је челу, као једну од приоритетних активности истакао промоцију и унапређење социјалног предузетништва.

„Социјално предузетништво не представља само тежњу за остварењем профита, него и за друштвеном добробити. Сведоци смо да постоји реална потреба да се реше одређени друштвени изазови као што су запошљавање оних који теже долазе до посла, решавање одређених еколошких проблема, а да то буде на одржив и предузетнички начин. Решење је у социјалној економији и сензибилисаности људи који по својој природи желе да допринесу друштву“, рекао је Ћурчић.

Он је додао да је ове године у оквиру Савета формирана радна група која ће се искључиво бавити социјалним предузетништвом. Како је Ћурчић истакао, договорено је да се на територији целе АП Војводине организују обуке за представнике свих локалних самоуправа, што више привредника који послују по принципима социјалне економије, предстванике невладиног сектора и остале чиниоце заинтересоване за ову тему.

Ћурчић је нагласио да ће се учесници обуке поред информација о значају социјалног предузетништва и могућностима његовог унапређења, упознати и са Законом о социјалном предузетништву, који ступа на снагу 16. новембра.

„Подсетио бих да је после десет година усвојен Закон о социјалном предузетништву, који јасно дефинише критеријуме које треба да испуни предузеће да би стекло статус социјалног предузећа. Закон предвиђа и базу социјалних предузећа у Агенцији за привредне регистре, што ће дати јасну слику о томе ко су социјални предузетници, чиме се баве, као и на који начин можемо да им помогнемо“, казао је Бранко Ћурчић.

Он је изразио задовољство што су начелници округа и јединице локалне самоуправе препознали значај теме социјалног предузетништва. Како је истакао, тиме је омогућено да се створи повољан амбијент за привредне субјекте који послују по принципима социјалног предузетништва, препознају иницијативе које ће допринети њиховом развоју, те да им се омогући системска подршка.

Потпредседник Ћурчић је нагласио да у развоју социјалног предузетништва значајну улогу имају и невладине организације. Како је навео, развојем социјалног предузетништва, како у Европи тако и код нас, отварају се разни фондови који ће финансирати иницијативе на тему социјалног предузетништва, што је велики потенцијал за развој локалних заједница.

Ћурчић је на крају додао да су обуке само почетак активности по питању социјалног предузетништва на територији  АП Војводине. Он је подсетио да је Покрајинска влада у буџету за 2022. годину определила 5,5 милиона динара за реализацију јавног позива за подршку предузећима која послују по принципима социјалне економије, који ће бити расписан крајем ове или почетком наредне године.

Након Зрењанина, где је одржана обука за Севернобанатски и Средњобанатски округ, обуке ће бити одржане у Панчеву (Јужнобанатски округ), Сремској Митровици  (Сремски округ), Суботици (Западнобачки и Севернобачки округ), и у Новом Саду за Јужнобачки округ.

Састанку су присуствовали и градоначелници Зрењанина и Кикинде Симо Салапура и Никола Лукач, начелник Севернобанатског округа Миливој Лињачки и начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић.

fixed-img