Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 14.11.2023

Ћурчић у Сомбору: Јачање социјалног предузетништва у локалним заједницама наш приоритет

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе и председник Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја Бранко Ћурчић посетио је данас „Сомборске шнајдерке“, удружење у Сомбору које послује по принципима социјалне економије.

„Сомборске шнајдерке“ су социјално предузеће које помаже економску интеграцију жена и деце жртава породичног насиља. Производе маске, цегере, кецеље, кухињске рукавице, постељину, женску и дечју конфекцију и на тај начин представљају прави пример социјалног предузетништва. Фокус им је на женама са више деце и повратницама у сигурне куће, као посебно угроженој категорији жртава.

Потпредседник Ћурчић је рекао да су ово жене које су на личном примеру научиле да је једини начин да се жртва ослободи насиља тако што ће се економски и психички оснажити и осамосталити.

„Покрајинска влада већ дужи низ година посвећена је подршци социјалној економији и социјалном предузетништву. Конкретне мере спроводе се на иницијативу Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја. У његовом оквиру формирана је радна група која се бави искључиво социјалним предузетништвом, а током претходне три године уз конкретну подршку социјалној економији, путем јавних конкурса, организоване су и обуке за представнике јединица локалне самоуправе, невладиних организација и предузећа која послују по принципима социјалне економије. Савет подстиче и анализе у области социјалног предузетништва и сензибилизацију локалних актера на читавој територији АП Војводине“, казао је Ћурчић.

Он је истакао важност ове посете и разговора ради креирања повољног амбијента за привредне субјекте који послују по принципу социјалног предузетништва, препознавања иницијативе за унапређивање њиховог пословања, те модела за системску подршку и развој.

Пoтпредседник Ћурчић је упутио позив друштвено одговорним компанијама да пруже подршку, што је могуће и кроз откуп дела асортимана који се производи у социјалним предузећима попут овог у Сомбору.

Председница Удружења „Сомборске шнајдерке“ Тамара Рудић истакла је да се ово удружење налази на крају ланца институционалне подршке и да пружа конкретна и практична знања и обуке на основном и напредном нивоу у кројењу и шивењу.

„Основани смо пре три године и за то време је обуку прошло више од 25 жена, које су добиле правну подршку и едуковале се захваљујући сарадњи са школом из Београда за занимање кројач моделар. Тренутно ради седам жена, које су оспособљене за израду свих производа који су нашли своје место на тржишту“, рекла је Рудићева и навела да је успостављена сарадња са компанијом „Лидл“, Фондацијом принцезе Катарине, амбасадама и финансијским институцијама.

fixed-img