Picture of the authorPicture of the author
/ Вршац, уторак, 25.09.2007

”Дани Војводине у Боки”

Читај ми

Читај ми
AA

Тиват, Котор/ НовиСад, 25. септембар – Делегација Извршног већа АПВојводине, на челу са потпредседником ИВВ, др Габором Лодијем, боравила је уТивту и Котору, од 21. до 23. септембра 2007. године, где је одржанакултурно-привредна и туристичка манифестација "Дани Војводине уБоки". Извршно веће АП Војводине било је покровитељ манифестације изВојводине, а спонзори у Боки били су Которска туристичка организација"Приморје", предузеће "Аурора", општина Тиват и тиватскатуристичка организација. Ове године је први пут у манифестацију укључен градКотор из Црне Горе, а по први пут из Војводине учествују Бела Црква, БачкаТопола, Зрењанин, представници Сремских Карловаца и Туристичке агенцијеВојводине. Културно-привреднасарадња Војводине и Боке отпочела је 1994. године, између Тивта и војвођанскихградова. Иначе, град Тиват и Суботица су градови побратими већ дуги низ година,а намера је да се традиција пренесе и на остале бокељске и војвођансикеградове. Како је констатовано, дружење међу градовима проширено је на сарадњурегиона – Војводину као европски регион и Боку као Јадрански регион.
На овогодишњојманифестацији, у привредном делу, представници војвођанских градова представилису се војвођанском кухињом, а у културном делу, учествовали су КУД"Светозар Марковић" са фолклором и тамбурашким оркестром, а наступалесу и "Панонске мажоретке" и вокални састав "Романса".
ПотпредседникИВВ др Габор Лоди је истакао да је дружење и пријатељство које јеуспостављено пре 14 година постављено на изузетно чврсте темеље и пружамогућности за различите облике сарадње. Ове године су први пут, поред градаНовог Сада, у посету Боки дошли и представници других градове, јер – како је дрЛоди нагласио – постоји идеја да се успостави спона између више војвођанских ибокељских градова. Овог пута су представници Зрењанина, Сремских Карловаца,Беле Цркве и Бачке Тополе приказали своје туристичке и привредне потенцијале.
О сарадњиизмеђу Војводине и градова Тивта и Котора говорили су градоначелници ДраганКанкараш и Марија Маја Ћатовић, истакавши да је сарадњу могуће остварити преколокалних самоуправа и на регионалном нивоу. Драган Канкараш, председник ОпштинеТиват изразио је задовољство што се манифестација проширује и на друге нашеградове и што се могућност за сарадњу обогаћује. Нарочито је значајна сарадњана регионалном нивоу.Градоначелницаграда Котора Марија Маја Ћатовић рекла је да се у Котору ради низ пројеката заБалкан, које финансијски подржавају различити фондови ЕУ, а као члан Јадранскееврорегије Котор остварује пројекте у области производње органске хране.Марија Ћатовић је истакла да Бока и Војводина не конкуришу међусобно у туризмујер сваки регион има своје специфичности.
Према оцениСветлане Приморац, главног организатора целокупне манифестације, овогодишњаманифестација била је изузетно успешна, између осталог и због озбиљностивојвођанске делегације. Перспектива даљег развоја сарадње између Војводине иБоке је изразита јер на свим странама постоји заинтересованост да семанифестација прошири. Иначе, како је речено, већ приликом следеће посетебокељске делегације Војводини, биће укључени градови Вршац, Суботица и ХерцегНови.

fixed-img