Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 14.12.2011

Декларисање одсуства алергена у производима прехрамбене индустрије

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 14. децембар 2011. – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Стручна служба за реализацију Програма привредног развоја АП Војводине потписали су уговоре са осам предузећа из области прехрамбене индустрије у укупном износу од 1.778.921,00 динара чиме су финансирани пројекти декларисања одсуства глутена у производима и израда анализе одсуства унакрсне контаминације алергенима у погонима прехрамбене индустрије.Укупно ће се исконтролисати 112 производа и то: прерађевине меса и млека, млинско пекарски производи, прерађевине од воћа и поврћа, производи од соје који се користе у исхрани или за припрему хране, биљна уља, намази и остало.
У оквиру реализације Програма "Фонд за промоцију извоза пољопривредних производа-АПФ", чији је носилац Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство покренута је акција да се спрече алергијске реакције на храну, карактеристичне за малу али угрожену групу потрошача, који могу да конзумирају искључиво намирнице у којима нису присутни трагови алергена. Најчешћи алергени у храни су глутен, коштуњаво воће, соја, јаја, млеко. У развијеним земљама регулатива диктира а произвођачи примењују праксу декларисања одсуства алергена у прехрамбеним производима, чиме се потрошачима који пате од алергије на наведене састојке прехрамбених производа обезбеђује могућност безбедног конзумирања декларисаних намирница. У нашој земљи на тржишту одсуство алергена је декларисано само у малом броју углавном увозних и скупих производа чиме је исхрана особа са овом врстом проблема посебно отежана.
Да би се декларисало одсуство алергена у прехрамбеним производима неопходно је да произвођач изврши преиспитивање свог технолошког процеса и сировинског састава производа у погледу могућности извора уноса алергена или унакрсне контаминације алергенима као и да периодично потврђује одсуство алергена испитивањем производа у акредитованим лабораторијама.
Акција субвенционисања добровољног декларисања одсуства алергена у храни допринеће да већи број домаћих произвођача декларише на овај начин своје производе и да се на тржишту обезбеди понуда домаћих производа доступних овој групи потрошача.
Обезбеђење лепезе домаћих производа у којима је декларисано одсуство алергена је у складу са праксом у земљама ЕУ.
По окончању пројекта, у марту 2012, године, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство ће објавити списак производа који се могу декларисати као производи без глутена, а исти ће бити доступан свим заинтересованим потрошачима.

fixed-img