Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 29.11.2006

Делегација Извршног већа учествовала на седници Скупштине ДКМТ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 29. новембар – Јуче је у Темишвару у Румунијиодржана седница Скупштине еврорегионалне сарадње ДКМТ, којој је присуствоваладелегација Извршног већа АП Војводине, коју је предводио др Тихомир Симић,потпредседник Извршног  већа.
На последњој седници Скупштине у овој години разматрани су,између осталог, извештаји радних група о реализованим активностима у претходномпериоду, информација о пројектима који су у току и о пројектима који супријављени на конкурсе за суфинансирање у наредном периоду, као и предлогбуџета Јавног друштва ДКМТ за 2007. годину, извештај о сусрету премијераМађарске и премијера Румуније и информација о отварању заједничкогпредставништва ДКМТ у Бриселу.
Имајући у виду да Румунија од 1. јануара 2007. годинепостаје пуноправни члан Европске уније, поред Мађарске, која је стекла чланствоу ЕУ две године раније, било је изузетно значајно да се сагледа какав ће ставимати жупаније из ове две земље у односу на Војводину односно Републику Србију- која није ни кандидат за члана ЕУ.
Др Тихомир Симић је указао да чланство Румуније у ЕУ можесамо да ојача позицију читавог еврорегиона, обезбеди приступ ЕУ фондовима зафинансирање заједничких пројеката, помогне развој АП Војводине и њен пут кахармонизацији односа са ЕУ, што ће допринети да и Република Сарбија бржесавлада потребне услове за пуноправно чланство у Европској унији, што јеСкупштина ДКМТ недвосмислено потврдила, уз исказано чврсто опредељење чланицаЕврорегиона ДКМТ – жупанија из Мађарске и Румуније – да наставе и интензивирајусарадњу са АП Војводином на свим подручјима које су од интереса за регион играђану који ту живе.Скупштина ДКМТ је прихватила извештај о неопходностиотварања заједничког представништва ДКМТ у Бриселу, о чему ће се донетиодговарајућа одлука након прикупљања свих релевантних информација.
Овим завршним годишњим заседањем Скупштине ДКМТ још једномје потврђен велики значај чланства АПВ у Еврорегиону ДКМТ којим се позитивнаслика о АП Војводини у европским институцијама афирмише на најбољи могућиначин.                                                                                     Кабинет др Тихомира Симића
                                                                        потпредседника Извршног већа Војводине

fixed-img