Picture of the authorPicture of the author
/ Инђија, четвртак, 21.06.2007

Деветнаест предузећа добило средства за увођење и сертификацију система безбедности хране

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,21. јуни – Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарствоДаниел Петровић потписао је у Извршном већу Војводине уговоре са представницимадеветнаест војвођанских предузећа, која су на конкурсу добила средства заувођење и сертификацију система безбедности хране. Из покрајинског буџета заову намену издвојено је шест милиона динара. Средства за сертификацијупроизвода добила су кланице и  предузећаза прераду меса, воћа и поврћа, за производњу и прераду млека, зачина,производњу хладно пресованог нерафинисаног уља, производњу сточне хране,вина.

– Војводина је препознатљива каоаграрно подручје са јаком прехрамбеном индустријом. Да би своје производепласирали на европско тржиште привредни субјекти из наше земље морају да сертифукујусвоје производе – рекао је Даниел Петровић.
Према његовим речима, од јанаура2006. године сви привредини субјекти морају да поседују међународно признатестандарде који су постали услов за трговину пољопривредним производима.Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у оквируПрограма привредног развоја Војводине, још од 2005. године започео је актвностикако би војвођанским предузетницима омогућио да што брже сертификују својепроизводе. Петровић је подсетио да је 2005. године, 11 војвођанских предузећадобило новац за сертификацију прехрамбених прозвода (издвојено је укупно 2,5милиона динара), док је прошле године 30 предузећа уз помоћ Покрајинесертификовало своје прозводе (издвојено је 8 милиона динара).Средства за увођење и сертификацију системабезбедности хране у 2007. години добили су: «БИГ-БУЛ» Бачинци (ИСО 22000),«Новосадска млекара» АД Нови Сад (ХАЦЦП), АД»Житосрем» Инђија (ХАЦЦП), «Доо Футура»Фекетић (ХАЦЦП), «Доо Менаџер» Нови Сад (ХАЦЦП), Доо »Генеза» Кањижа (ИСО22000), «Косановић» Мартинци (ИСО 22000), ДОО «Луна косметик» Нови Сад (ИСО22000), Сзр «Панмлек» Панчево (ХАЦЦП), АД»Неопланта» Нови Сад (ХАЦЦП),»Аврамовић» Јарак (ХАЦЦП), Д00 «Омега Мартонош» (ХАЦЦП), Винарија Ковачевић -Ириг (ХАЦЦП), Доо «Ту-топек» Бачка Топола (ХАЦЦП), Доо «Репротрејд» Нови Сад(ХАЦЦП), «Јаје продукт» Ченеј (ХАЦЦП), Доо »Којчић» Нови Сад (ХАЦЦП), «Ковачевић»Челарево (ХАЦЦП), Ековитал – Шид (ХАЦЦП).

fixed-img