Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 04.10.2006

Добитници ”Белог анђела” представљени у Извршном већу Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 3. октобар – Помоћник покрајинског секретара за привреду, који води област туризма, Варњу Ерне, био је домаћин туристичким посленицима из Војводине који су добили "Белог анђела" – Велику награду туризма Србије за 2005. годинуНови Сад, 3. октобар – Помоћник покрајинског секретара за привреду, који води област туризма, Варњу Ерне, био је домаћин туристичким посленицима из Војводине који су добили "Белог анђела" – Велику награду туризма Србије за 2005. годину. Престижно признање, које је установило Министарство трговине, туризма и услуга, за 11 категорија, добили су: "Магелан корпорација" из Новог Сада, за примену нових технологија, ЈП "Палић-Лудош", за најуспешнији менаџмент туристичке дестинације и Специјални резерват природе "Засавица", за допринос заштити животне средине и одрживи развој туризма. 
 Конкуренција, о којој говори чак стотинак номинација, била је велика, рекао је Варњу Ерне, иначе члан Одбора за доделу награде. Он је објаснио да није било много дилеме поводом предлога да "Магелан", "Палић-Лудош" и "Засавица" освоје "Белог анђела", јер су својим преданим радом битно допринели да се у туризму учини искорак. Признања која су додељена баш њима, такође јасно показују које стратешке смерове развоја туризма у Србији и Војводини треба подржавати. Покрајински секретаријат за привреду, у претходном периоду – иако располаже скромним средствима, за стимулацију туризма у Војводини – уложио је бесповратно 27 милиона динара.
"Магелан корпорација" применила је нове технологије на пројекту "Висит Сербиа" – првог домаћег он-лине резервационог система за смештај у Србији, на интернет-адреси www.виситсербиа.орг – упознала је јавност Биљана Марчета. Систем, засад, омогућава резервацију смештаја у 40-так хотела у Србији. Пошто је услуга за хотелијере бесплатна, овај начин резервисања смештаја, који се у свету све чешће користи, своју примену наћи ће и код нас. Поред тога, направљен је и туристички портал, који својим садржајима треба да привуче што више туриста у Војводину и Србију.
Драган Миљковић је рекао да је "Палић-Лудош" у суштини "мали комбинат", чувар палићке лепоте, о којој не треба посебно причати, јер број посетилаца, који се стално повећава, о томе више говори. Ово јавно предузеће се стара о природним и културним вредностима Палића, које баштини већ 160 година.
О оригиналној концепцији развоја "Засавице", која је међународно верификована, говорио је Слободан Симић. У сарадњи са стручњацима из Немачке, дефинисано је да овај специјални резерват природе, са 33 километра дугом речицом Засавицом, на њеном току, за туристе издвоји око седам километара. Омогућено је да се очувају сва природна добра, да се људи упознају са разноврсним биљним и животињским светом и уживају у неокрњеној природи. "Засавица" омогућава одмор, рекреацију, пловидбу бродом са осматрачницом, високом 17 метара, и проучавање природе. Организују се летњи једнодневни излети кроз резерват, а планирана је изградња Визиторског центра и малог угоститељског објекта, како би се умерио број посетилаца и тиме сачувала природна добра.

fixed-img