Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 28.07.2022

Дочек учесника 67. ТИД регате у Апатину – преко 80 одсто учесника се годинама враћа регати

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру простора ЈП Путничко пристаниште и марина „Апатин“ уприличен je дочек учесника 67. ТИД регате, највеће и најдуже речне регате на свету. Том приликом обратили су се домаћини и организатори –покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, заменик председника Општине Апатин Радован Ђукић, директор Туристичке организације Апатина Немања Јовић и в. д. директорка ЈП Марина „Апатин“ Љиљана Крец, који су обишли и кајакашки камп и упознали се са учесницима.

Регата траје укупно 75 дана и весла се читавих 2.080 километара Дунавом. Веома је популарна у региону и свету и поред учесника из подунавских земаља има их и са других континената, попут веслача из Сједињених Америчких Држава.

Сваке године 26. јуна регата креће из немачког града Инголштата, а завршава се 28. августа у бугарском граду Силистри. У нашу земљу улази крајем јула код Апатина, а излази средином августа код Брзе Паланке.

Ово је најстарија регата на свету, а прва је одржана 1956. године.

Секретар Иванишевић најавио је да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам бити организатор и домаћин овогодишње међународне конференције посвећене регати, почетком октобра у Новом Саду.

„Важно је истаћи да све више у региону реке нису границе, него места која спајају људе, попут мостова који повезују обале. Поред река, као специфичног ресурса, требало би унапредити туристичке капацитете, на чему Секретаријат активно ради“, рекао је Иванишевић.

Он је истакао да је циљ ове регате заправо спајање и повезивање земаља и подручја Дунавског слива, али и свих оних који желе да учествују, те да је ово изузетна прилика да се љубитељи пловидбе увере у природне лепоте наше земље.

„Мислим да су квалитет и енергија ових људи, с обзиром на то да прођу толики пут и толико километара захваљујући свом труду, јер овде нема мотора, нешто фантастично, и разговор са њима оплемењује. Они обожавају природу и воле да се друже, а ми ћемо, као и до сада, подржавати све њихове напоре“, рекао је Иванишевић, додајући да је Дунав богатство и река која спаја Европу, те да је важна чињеница да ова регата има више станица на деоници кроз нашу земљу.

ТИД регату кроз Србију организује Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије, а сам концепт регате представио је организатор Дејан Јовановић, који је рекао да дунавском деоницом у нашој земљи весла преко 150 учесника.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом чамцима кајак-кануима по етапама које се за сваку земљу утврђују на међународној конференцији.

Дневне етапе су у просеку дуге око 43 километра, а у етапним местима регата борави један дан, осим у већим и главним градовима земаља кроз које пролази и у којима се задржава по два дана.

Етапних места у нашој земљи има 14 и то су Апатин, Богојево, Бачко Ново Село, Бачка Паланка, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево – Југово, Велико Градиште, Добра, Доњи Милановац, Текије, Кладово и Брза Паланка.

 

fixed-img