Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 08.05.2007

Договор мр Бојана Пајтића и представника националних заједница о покрајинским изборима

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 8.мај  –  Председник Извршног већа АПВојводине мр Бојан Пајтић одржао је састанак са председницима националних саветанационалних мањина из Војводине. Тема састанка је био договор о припреми новеодлуке о избору покрајинских посланика којом се обезбеђује заступљеностпредставника националних заједница у Скупштини АП Војводине.
Формирана језаједничка радна комисија која ће у наредних 15 дана сачинити иницијалнипредлог таквог изборног система у Покрајини.

-Веомаје битно да се обезбеди институционална гаранција мултиетничностиВојводине на коју смо толико поносни, изјавио је покрајински премијер мр БојанПајтић и додао да садашња одлука о изборима покрајинских посланика то необезбеђује.

– Око 35 одсто становника Војводине неприпада већинском народу, него припада другим националним заједницама.Војводина је једина европска регија са шест службених језика и зато имамообавезу да то богатство сачувамо. Наша обавеза је европска и цивилизацијска.Наша обавеза да обезбедимо учешће свих националних заједница у парламенту иизвршним органима Покрајине произилази и из новог Устава Републике Србије изато сам и предложио да заједнички дефинишемо изборни систем за покрајинскеизборе који ће се одржати у наредних шест до осам месеци.
Предлог који ће заједнички сачинити представници Извршног већа Војводине инационалних заједница у Војводини гарантоваће заступљеност припадника националнихмањина у Скупштини  Војводине, безобзира на будући распоред политичких странака у покрајинском парламенту.Скупштина Војводине у садашњем саставу има снажну политичку вољу и довољнувећину да донесе управо такву одлуку која ће Војводини обезбедити атрибутевропске регије.

Учесници данашњег разговора – потпредседник Извршног већа АП Војводине ипокрајински секретар за прописе, управу и националне мањине др Тамаш Корхец,покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић,покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић, координатор националнихсавета и представници мађарског националног савета Ласло Јожа, буњевачкогНикола Бабић, украјинског Мирослав Калењух, хрватског Ранко Хорват, русинскогСлавко Орос, словачког Ана Томанова-Маканова, румунског Даниел Петровић,македонског Јован Радески и ромског Антун Чонка –  у потпуности су сагласни са постављенимциљем, односно о етничкој заступљености националних заједница у СкупштиниВојводине  кроз позитивну дискриминацију,односно афирмативну акцију, али је у разговору констатовано да, збогобјективних околности, формирану радну групу не очекује лак задатак надефинисању модалитете избора покрајинских посланика из редова националнихзаједница. Наиме,  ни једна национална заједницау Војводини није у једнаком положају, а са друге стране постоје и одредбеСтатута Војводине које предвиђају директан избор покрајинских посланика иобавезу да из сваке од 45 општина у Војводини мора бити изабран један посланику Скупштину Војводине. Такође, један од принципа будућег модалитета изборапосланика – припадника националних заједница јесте да изабрани покрајинскипосланици буду аутентични представници својих националних заједница.
Друга тачка дневног реда данашњег састанка односила се нафинансирање  националних савета,институција и активности националних заједница у овој буџетској години.Представници националних савета су истакли да немају примедби на начинфинансирања из покрајинског буџета, али да се у свакодневном животу јављајуодређени практични проблеми, који ће се, речено је, избећидоговором окодинамике финансирања.

Изјава председника Извршног већа АПВ мр Бојана Пајтића

Изјава координатора националних савета националних заједница у АПВ ЛаслаЈоже

fixed-img