Picture of the authorPicture of the author
/ Шид, субота, 25.08.2007

Дом здравља у Ади добио савремено опремљено санитетско возило за хитну медицинску помоћ

Читај ми

Читај ми
AA

Ада/Нови Сад, 25. август – Домздравља у Ади је захваљујући Покрајинском секретаријату за здравство исоцијалну политику добио савремено опремљено санитетско возило за хитнумедицинску помоћ. У оквиру деведесет девете манифестације «Базар здравља»,која је данас одржана у Ади, ресорни покрајински секретар доц. др Милош Лучићуручио је кључеве овог санитетског возила директору Дома здравља Елвири ТотБарна.
– Ово је једно до најсавременијихи најбоље опремљених санитетскин возила за хитну медицинску помоћ, које ће посасвим новом концепту ургентне медицине служити за будућу обједињену службуургентне медицине Војводине. Дом здравља у Ади је први добио возило које ћеомогућити да пацијенти у стању ургентне потребе буду збринути на прави начин ида лечење почне онога момента када возило стигне до њих – рекао јепокрајински секретар за здравство и социјалну политику доц. др Милош Лучић.Средства за набавку санитетског возила за Дом здравља у Ади издвојена су из покрајинског буџета, а ребалансомбуџета предвиђена су средства набавку још оваквих возила за више домоваздравља у Војводини.Према Лучићевим речима ресорнипокрајински секретраијат сачинио је анализу везану за набавку возила за хитнумедицинску помоћ. Циљ је да се сазна колико је оваквих возила потребно да биграђани Војводине који имају потребе за ургентним транспортом били у најкраћемроку превезени до установа које могу да им пруже адекватну здравстену помоћ. Уплану је и израда пројеката транспорта пацијената, не само до Ургентног центраКлиничког центра Војводине, који је у изградњи, него и по свим ургентнимцентрима по општим болницама које ће бити део службе ургентне медицинеВојводине.
– У плану је и оснивањеедукатвних центара Војводине који ће оспособљавати здравствене раднике да радепо модерним светским и европским принципима, не само да стигну до болесника илиунесрећеног и да га транспортују до здравственог центра, већ да почну да ихзбрињавању у ургентном стању на лицу места и током транспорта до најближегургентоног центра здравствене установе – рекао је Милош Лучић.Директор Дома здравља «Ада»Елвира Тот Барна рекла је да је сарадња између Покрајинског секретаријата заздравство и социјалну политику и Дома здравља «Ада»и до сада била веома добра и успешна.- Поред санитетског возила којесмо данас добили, које ће сигурно унапредити здравствену заштиту у општини Ада,захваљујући помоћи Секретраијата и ординације нашег Дома здравља опремљенесу квалитетном опремом – рекла је Елвира Тот Барна. Према њеним речима Домздравља «Ада» пружадвадесеточасову здравствену заштиту на тероторији општине Адау пет  насељених места. У Дому здрављаради 20 лекара.
Иначе, манифестацију «Базарздравља», која је данас одржана деведесет девети пут, организује невладинаорганизација «Грађанка» под покровитељством Покрајинског секретраијата заздравство и социјалну политику. Без заказивања и дугог чекања у реду, грађанимогу да измере крвни притисак, провере ниво шећера, холестерола и триглицеридау крви, да провере рад срца, здравље зуба, преконтролишу ниво ухрањености, идобију савете у вези са здрављем и очувањем здравља. Осим ових прегеледаграђанима је пружена и могућност да разговарају са здравственим радницима отемама везаним за њихово здравствено стање и очување здравља. Циљ је да сеграђани подстакну да здравље сматрају својом бригом и највећом вредношћу, дастекну навику да код лекара не одлазе само онда када имају проблеме, већ и ондакада се осећају потпуно здрави да би се посаветовали и преконтролисали.- Здравље је ненадокнадивавредност које се сетимо или онда када смо на путу да је изгубимо или смо је већизгубили. «Базар здравља», као јединствена акција превентивне медицине, којаје дала веома добре резултате и добро су је прихватили и здравствени радници играђани. Ова манифестација је јединствена због тога што грађани не одлазе напрегелед у здравствну установу, већ екипе здравствених радника долазе код њих- реако је Милош Лучић и додао да је ова манифестација подједнако важна и запобољшање рејтинга здравствених радника.
Бесплатне прегеледе и саветеграђанима Аде пружали су здравствени радници домова здравља из Новог Сада,Инђије, Руме, Новог Кнежевца, Чоке, Бачке Тополе, Шида, здравствених центара изСремске Митровице, Сомбора, Суботице и специјализоване здравствене установе изСтарог Сланкамена.

fixed-img