Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 10.10.2006

Др Золтан Јегеш посетио манастир Крушедол

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 9. октобар – Покрајински секретар за образовање и културу др Золтан Јегеш са сарадницима посетио је данас манастир Крушедол на Фрушкој гори где се састао са епископом сремским Василијем поводом јубилеја пет векова манастира Крушедола 2008. годинеПокрајински секретар за образовање и културу је покренуо иницијативу да Извршно веће АП Војводине, Министарство културе и медија Републике Србије и Српска православна црква заједнички, на световни и духовни начин, обележе пет векова манастира Крушедол као и пет векова од доласка Срба у Војводину 2008. године.
Епископ сремски Василије се захвалио покрајинском секретару на благовременој посети и нагласио да је организацију прослављања оваквог јубилеја заиста потребно започети на време. Он је такође истакао наду да ће Извршно веће АП Војводине, републичке власти, као и представници културних установа и други стручњаци помоћи да се на Фрушку гору, а не само на њене манастире, гледа и са других аспеката како би се очувао и даље развио религиозни и културолошки аспекат њеног живота.
Покрајински секретар др Золтан Јегеш је предложио оснивање одбора који би оперативно радио на осмишљавању и организовању програма ове значајне прославе. С обзиром да је договорено да прослава обухвати верски, али и шири опсег значаја јубилеја, у одбор би требало укључити, поред представника Цркве и надлежних власти, и стручњаке за екологију, туризам, архитектуру, историју, рестаурацију и друго. Тако би се дошло до обједињеног, вишеслојног програма који би превазишао покрајински значај и истакао национални и европски ниво хришћанске цивилизације и културе.
Др Јегеш је изјавио да ће председника Извршног већа АП Војводине Бојана Пајтића обавестити о исходу састанка, прихваћеној идеји и спремности епископа сремског Василија да се прослава обележавања јубилеја пет векова манастира Крушедола 2008. године заједнички осмисли и реализује.

fixed-img