Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 09.03.2023

Драгана Милошевић: Калиграфске радионице  подсећају на важност српског језика 

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је на штанду ресорног секретаријата, у оквиру Међународног сајма књига и 27. Међународне изложбе уметности „Арт експо“, присуствовала одржавању радионице за средњошколце Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада под називом „Бирамо најлепше речи српског језика“.

Најлепше речи ученици су  исписивали на обележивачима за књиге, које су потом делили посетиоцима сајма, а све под стручним надзором  професорке  др Јасмине Пивнички, која води калиграфску секцију.

„Значај калиграфске секције тим је већи што смо управо данас на сајму заједно са гимназијалцима организовали ову радионицу, како бисмо посетиоцима скренули пажњу на изузетност лепог писања и још лепшег изражавања, које у овим временима све више недостаје. Српски језик био је и остао један од лексички најбогатијих на овим просторима и неговање тих посебних и лепих речи вредно је дивљења“, истакла је Драгана Милошевић и додала да се посебно захваљује Гимназији „Јован Јовановић Змај“, која већ 22 године пожртвовано негује калиграфску секцију, чиме обогаћује не само писмо, већ и изражавање свих генерација које долазе.

Професорка Пивнички овом приликом је истакла да је ово месец српског језика и да су у том духу полазници калиграфске секције, ученици првог и трећег разреда, одлучили да најлепше речи по њиховом избору буду написане на обележивачима за књиге, које ће делити посетиоцима сајма.

„Подсетићемо се и 1777. године и нашег Захарије Орфелина, који је тада основао калиграфску школу и који је рекао ′док пишемо – дишемо, док дишемо – постојимо и мислимо′. Како тада, када је објавио своју прву књигу калиграфије, тако и данас, наша је обавеза и дужност да лепо писање негујемо, а нарочито када на обележивачима видимо речи попут ових: тајна, вечност, светосавље, волшебник, васкрсење, бескрај, као и многе друге“, рекла је професорка Пивнички.

fixed-img