Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 17.11.2023

Драгана Милошевић: Мултикултурализам као реалност и богатство покрајине у којој живимо

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се данас у уводном делу друштвеног дијалога „Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови“, који је одржан у згради Радио-телевизије Војводине, поводом обележавања 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација.

Драгана Милошевић је подсетила на то да је Скупштина АП Војводине дан на који је усвојена Декларација – 10. децембар – прогласила за један од датума од покрајинског значаја који се свечано обележавају, а такође је установљено и Покрајинско признање у области људских и мањинских права које носи име истакнутог борца за једнакост свих људи и свих народа – Људевита Мичатека.

„Суштина политике коју водимо заснива се на начелима на којима почива и концепт мултикултурализма – на начелима признавања различитости и идентитета. Због тога смо усмерени на очување свих елемената идентитета етничких група које живе у Војводини, на одржавање и унапређење њихових међусобних складних односа као посебне драгоцености за чије смо очување сви одговорни“, изјавила је Милошевићева и додала да је Покрајинска влада током протеклих година пружала финансијску подршку заводима за културу мањинских заједница чији је основни циљ њено очување, унапређење и промовисање.

Она је истакла да подршка обухвата и информисање на матерњим језицима мањинских заједница.

„Мултикултурализам је незамислив без потпуне слободе изражавања, која је један од важних елемената очувања националног идентитета“, рекла је секретарка Милошевић и навела да је Покрајинска влада пружила финансијску подршку Радио-телевизији Војводине као регионалном јавном сервису, у оквиру кога своје програме емитују и редакције на језицима мањинских заједница, издавању новина чији су оснивачи национални савети националних мањина, као и реализацији пројеката на језицима мањина које реализују приватни медији и медији цивилног сектора.

Милошевићева је нагласила да је искорак од мултикултурализма ка интеркултуралности већ направљен и да међусобни односи и искрено уважавање различитих етничких група у Војводини то најбоље потврђују.

На скупу се обратио и министар за људска, мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије Томислав Жигманов, који је подсетио на то да су културна права нераздвојни део људских права.

„Влада Републике Србије је усвојила посебан вид даље заштите мањинских права и он је саставни део заштите и унапређења људских права, чиме смо се још више приближили правима које су установиле Уједињене нације“, рекао је министар Жигманов и истакао да је ресорно министарство средствима у вредности од три милиона динара подржало 72 пројекта националних заједница.

У име домаћина, Радио-телевизије Војводине, обратила се заменица генералног директора Сања Јашаревић Кужић, која је казала да тај медиј свакодневно емитује програм на 16 мањинских језика и да је добар пример мултикултуралности и интеркултуралности.

На скупу су говорили и саветница потпредседника Владе Републике Србије и министра културе Алма Ризвановић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација Дејан Парчетић, начелник сектора у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Виктор Пал, председник Координације националних савета националних мањина Далибор Накић и вршилац дужности шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук.

 

 

fixed-img