Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.03.2024

Драгана Милошевић: Нови Сад и ове године домаћин 21. Београдског фестивала игре

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је  данас на конференцији за новинаре у Градској кући у Новом Саду, поводом одржавања 21. Београдског фестивала игре, да Покрајинска влада и ресорни секретаријат континуирано подржавају најпрестижнији фестивал савременог плеса у Европи и свету.

„Посебно смо сви поносни што ће свечано отварање тог фестивала ове године бити на Сцени ′Јован Ђорђевић′ у Српском народном позоришту у Новом Саду. У суботу, 9. марта, биће изведена једна од технички најзахтевнијих представа овогодишњег фестивала, који почиње наступом играча Компаније игре Опере из Гетеборга и представљаће визуелни спектакл“, истакла је Милошевићева.

Она је подсетила на то да је 20.000 посетилаца и 500 одиграних наступа извођача из целог света обележило више од две деценије Београдског фестивала игре, где су Београд и Нови Сад били центри савременог плеса. Драгана Милошевић је казала да све то не би било могуће да Покрајинска влада као оснивач Српског народног позоришта у протекле три године није уложила више од пола милијарде динара за реконструкцију тог театра, као и комплетно техничко опремање Сцене „Јован Ђорђевић“,  чиме су се стекли услови за наступ уметника из читавог света.

Милошевићева је навела да ће томе сведочити и овогодишње трупе са захтевним наступом, а реч је о поменутој представи из Гетеборга и наступа трупе „Кид Пивот“ из Ванкувера, обе са изузетном визуелном оригиналношћу и техничком подршком.

Овај водећи европски и светски фестивал савременог плеса, како је истакла, јесте добар пример и подстрек нашим младим играчима, којима је ово прилика да стекну нова искуства. Значајно је и што ће у оквиру фестивала бити организоване бројне радионице и семинари.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић упутио је речи подршке и захвалности организаторима овог престижног фестивала. Он је казао да је као домаћин Нови Сад одавно препознао његов значај, не само за наш град, већ и за читаву државу.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг такође је захвалила на подршци, истичући да је новина у репертоару то што ће 27. и 28. марта, први пут, на сцени „Јадран“ у Суботици наступити трупа из Чезене у  Италији са представом „Посвећење пролећа“ Теодоре Кастелучи.

Овом приликом обратили су се и Анике Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији, и Жил Норман, амбасадор Kанаде, представљајући достигнућа извођача из тих земаља, којима су амбасаде дале пуну подршку.

У име компаније ДДОР говорио је председник Извршног одбора Франческо Масци.

fixed-img