Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 12.11.2007

Друго студијско окупљање гаранцијских фондова југоисточне Европе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,12. новембар –  У организацијиАустријског националног гаранцијског фонда (Аустриа Wиртсцхафтсервице – АWС),са седиштем у Бечу, који је основан од стране Републике Аустрије, са 50-тогодишњом традицијом,  одржано је, у   периоду од 5. до 9. новембра 2007. године,друго студијско окупљање гаранцијских фондова југоисточне Европе.Учесник овогокупљања био је и Гаранцијски фонд АП Војводине.Сарадња гаранцијских фондова саподручја еx-YУ простора , Италије, Аустрије и Румуније отпочела је, на иницијативуАустриа Wиртсцхафтсервице – АWС, организацијом округлог стола у мају ове годинеу Загребу. Том приликом размењене су основне информације о организацијинационалних и регионалних институција, које се баве пословима гарантовања уциљу побољшања услова за финансирање пројеката из области малог и средњегбизниса као и равномерног регионалног развоја.
АустриаWиртсцхафтсервице – АWС, има статус банке и сарадњу са свим комерцијалнимбанкама које послују у Аустрији. Основни циљ АWС је подршка малим и средњимпредузећима, тржишту капитала, иновација и нових технологија путем субвенција, гаранција зајмова и пружање разнихпословних услуга. У 2006. години АWС је издала 736 гаранције у износу од76.993.000,00 евра.
Учесници скупа су у првом делустудијског боравка  посетили  АWС, где је представљено пословање Фонда. Посебна пажња је била  посвећена следећим темама: "Политика иинструменти подршке развоју малих и средњих предузећа", "Законскиоквири гаранцијског пословања", "Сарадња са ЕУ", "Структурални фондови и подршкадржаве" и "Програми за подршку иновација и нових технологија".
У другом делу, учесници скупа супосетили су Бечку пословну агенцију WWФФ која промовише Беч као пословну дестинацију  и  чијаје  мисија   давање подршке конкурентској способностиБеча у привлачењу инвестиција. WWФФ је професионални консалтинг сервис заподршку предузетника, СТАРТ УП програма и инвеститора. WWФФ је финансирана од стране града Беча, али се у великомделу самостално финансира од трговине  некретнинама.
Такође, учесници скупа посетилису и НОЕБЕГ, компанију за  подршкуинвестиција  Доње Аустрије из Кремса.Регионални центар за подршку иновација из Кремса, која пружа консалтинг услуге  за старт-уп програме Доње Аустрије. Основанаје од стране Владе Доње Аустрије. Основни циљ Центра је да пружи подршку  ипрофесионалну помоћ Старт Уп програмима у прве 3 године пословне активности.Агенција у свом саставу има и  10инкубатора  где се могу изнајмитиканцеларије и производне хале по повољним условима.

fixed-img