Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 28.08.2024

Ерцег: У Војводини преполовљен број дивљих депонија

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, потписао је данaс уговоре о додели бесповратних средстава за уклањање дивљих депонија и за санацију и рекултивацију деградираних површина у неколико локалних самоуправа на територији АП Војводине. На овогодишњем  конкурсу ресорног секретаријата опредељено је укупно 50 милиона динара, а подржани су пројекти на територији Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Беле Цркве, Оџака, Житишта, Сремских Карловаца и Беочина.

Ерцег је овом приликом истакао важност подршке локалним самоуправама у решавању проблема дивљих депонија и уклањању нелегалног отпада, који најчешће укључује комунални отпад из домаћинстава.

“Годинама уназад радимо на решавању овог проблема и до сада је издвојено више стотина милиона динара за уклањање дивљих депонија“, казао је Ерцег додајући да је од 600 дивљих депонија тај број данас преполовљен.

Када је реч о комуналном отпаду, како је ресорни секретар навео, значајан сегмент у његовом збрињавању јесте инфраструктура, од канти, контејнера, камиона смећара, преко легалног збрињавања кроз изградњу регионалног система за уклањање отпада са трансфер станицама, до регионалних центара за управљање комуналним отпадом, где се прво ради сепарација и на крају депоновање.

Како је Ерцег навео, на подручју АП Војводине тренутно имамо неколико успостављених региона за уклањање комуналног отпада, а како се тај број буде повећавао радиће се на затварању општинских сметлишта.

„Велику подршку у уклањању дивљих депонија и сређивању општинских сметлишта имамо из републичког буџета, преко Министарства животне средине. И у наредном периоду ћемо заједнички наставити са подршком градовима и општинама да реше проблем неадекватног одлагања отпада“, рекао је Ерцег.

Град Зрењанин је на конкурсу добио 15 милиона динара за уклањање дивље депоније у Индустријској зони „Југоисток 2“ у Зрењанину, а на територији Кикинде је са 12 милиона динара подржано уклањање отпада на сметлиштима у насељеним местима Башаид, Банатска Топола и Кикинда.

За уклањање дивље депоније у насељеном месту Торак, општина Житиште је добила седам милиона динара, а Град Нови Сад пет милиона динара за уклањање неадекватно одложеног отпада у насељу Бангладеш.

Са седам милиона динара суфинансирано је уклањање нелегалних одлагалишта отпада на територији општине Оџаци.

Средства су добили и Сремски Карловци за уклањање дивље депоније на локацији Магарчев брег (1,25 милиона динара),  Општина Бела Црква за депонију у у насељеном месту Кусић (1,25 милиона динара), док је Општина Беочин добила 1,5 милиона динара за превентивне мере за решавање проблема нелегалног одлагања отпада.

fixed-img