Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 07.12.2006

Финансијска подршка за пројект формирања туристичких тура у Еврорегиону ДКМТ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 7. децембар – Учествујући на конкурсу,у оквиру програма прекограничне сарадње са Мађарском и Румунијом, Секретаријатза регионалну  и међународну сарадњуИзвршног већа Војводине добио је финансијску подршку од 160 хиљада евра зареализацију пројекта "Формирање тематских туристичких тура у оквируЕврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса". У изради стручног дела пројектаучествоваће Факултет за спорт и туризам из Новог Сада, најављено је наконференцији за новинаре, на којој су говорили секретар за регионалну имеђународну сарадњу Предраг Гргић, декан и продекан Факултета за спорт итуризам проф. др Златко Ахметовић, односно проф. др Драгица Томка и сарадник уСекретаријату за регионалну и међународну сарадњу Роланд Кокаи.  Пројекат је представљен као први, у оквиру интеррегионалнесарадње са Мађарском из области туризма, којим је обухваћен регион ЈужногАлфелда у Мађарској и Војводина. Према речима проф. др Драгице Томка, продеканаФакултета за спорт и туризам, консултанта у изради тематских туристичких трасана нивоу Еврорегије ДКМТ, реализација пројекта омогућиће да се идентификују свиобјекти и дестинације, које већ сада нуде туристички садржај, са којим јемогуће изаћи на туристичко тржиште Европе. Пројект обухвата четири туристичкаинтересовања: фолклор; бањски здравствени и термални туризамим; индустријсконаслеђе (у духу новог тренда у Европи идентификоваће се стари индустријски,пољопривредни, ратарски објекти и млинови, који могу бити интересантнитуристима); као и путеви градитељског наслеђа стила Сецесије.

– Пројекат омогућава да се са партнерима из Мађарске разменепрактична и теоријска искуства у презентацији туристичких потенцијала.Установићемо шта је заједничко у Еврорегији ДКМТ, а шта су специфичностиВојводине, које могу бити интересантне другим европским регијама, а можда и заваневропске просторе. Планирани су сусрети мађарских и војвођанских стручњакаиз области туризма, као и сусрет малих и средњих понуђача туристичких услугаиз Мађарске и Војводине – рекла је проф. др Драгица Томка.
Пројекат ће бити реализован до половине јуна 2007. године,када ће бити постављене информативне табле на путевима и на свим објектимакоји су обухваћени пројектом, који ће бити обележени симболом ЕУ, што ћетуристима бити гаранција за квалитетну понуду. Биће израђена веб презентација иштампани пропагандни материјали, који ће бити дистрибуирани туроператерима итуристичким агенцијама у региону и свету.

fixed-img