Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.06.2024

Гојковићева и Селаковић у Паризу на отварању изложбе „Спорт у уметности. Уметност спорта“

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом предстојећих летњих Олимпијских игара, председница Покрајинске владе Маја Гојковић заједно са министром културе Николом Селаковићем присуствовала је вечерас отварању изложбе „Спорт у уметности. Уметност спорта“, у Културном центру Србије у Паризу која приказује уметничка дела и предметe насталe у периоду од 1858. до 2018. године.

Изложбу су организовали Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом Југославије и Музејом савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци.

„Ова изложба представља симбиозу спорта и уметности захваљујући којој ће српско културно наслеђе и спортски успеси постати још видљивији европској и светској публици“, изјавила је председница Гојковић.

Поставку чине одабрана дела која потписују Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Стева Тодоровић, Петар Омчикус, Душан Тодоровић Дујац, Бојан Бем, Урош Ђурић и Томислав Петернек, али и Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело, Пистолето, Готфрид, Хелнвајн и Џејмс Розенквист.

Поред уметничких дела са мотивима спорта, париска публика ће имати прилику да види фотографије, спортске реквизите, медаље и одличја која сведоче о учешћу српских и југословенских спортиста са претходних Олимпијских игара.

„На тај начин, добијен је спој уметничких и прикладних предмета, који заједно најбоље илуструју спортске теме у опусима српских сликара и колекцијама музеја Републике Србије и Републике Српске“, рекла је Гојковићева. 

На отварању изложбе, министар културе Никола Селаковић истакао је да ће у Граду светлости од данас светло засијати јаче, бојама српске тробојке, у сјају предстојећих олимпијских свечаности.

„Овај догађај је изузетно богат симболиком. Као што и сама Олимпијада има две куће – стару у Грчкој и нову у Француској, тај сјај ће током олимпијских игара сијати из чак две српске куће у Паризу, које ће истовремено представити дух српског олимпизма и српску уметност учесницима и посетиоцима ових Олимпијских игара“, рекао је министар Селаковић.

Догађају су присуствовали и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Културног центра Србије у Паризу Натали Бељански, директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић, директорка Музеја савремене уметности Републике Српске у Бања Луци проф. др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности у Београду Маријана Коларић, амбасадорка Србије у Француској Ана Хрустановић и друге званице.

fixed-img