Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 26.07.2024

Гојковићева на обележавању 180 година од оснивања Државне ревизорске институције

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обратила се данас на Свечаној академији поводом обележавања 180 година од оснивања Државне ревизорске институције (ДРИ) истакавши да је реч о једном од најважнијих независних контролних тела и незаобилазном фактору у економичном пословању државе.

Oвај јубилеј, како је навела председница Гојковић, верно сведочи и о континуитету државности Србије и о дугој традицији њених установа, међу којима Државна ревизорска институција, са делокругом рада и ингеренцијама од значаја за читаву државу, заузима посебно место.

„Без њеног постојања и незаменљиве улоге у ревизији јавних средстава и пословању с њима, не би било ни адекватног управљања, ни транспарентности и одговорности у јавном сектору, чиме би и друштвена стабилност била доведена у питање“, рекла је председница Гојковић.

Оценила је да ДРИ од свог поновног успостављања пре непуне две деценије, успела да уз примену међународних стандарда, ангажовање стручног кадра, те уз спровођење начела независности, објективности и транспарентности, задобије и поверење корисника јавних средстава и пуно поштовање стручне и најшире јавности.

Председница Гојковић је оценила да је ова институција остварила и видан напредак у успостављању ревизије сврсисходности, захваљујући чему имамо увид и у то да ли су јавна средства коришћена на ефикасан начин односно да ли су остварени циљеви којима су та средства била намењена, а не само да ли су она трошена наменски или не.

Према њеним речима, Република Србија из дана у дан показује да је на путу који њеним грађанима обезбеђује бољи живот и већи стандард, те да је у томе успела на првом месту јер је ојачала своју привреду и економију, и то у многим њиховим областима на нивоу историјског максимума.

„Такво пословање подразумева мудро управљање и оптимално коришћење ресурса, којих у случају Републике Србије не би било без помоћи и подршке Државне ревизорске институције, која је један од најважнијих делова механизма који омогућује да јавне финансије наше земље плове у најбољем могућем смеру“, навела је Гојковићева.

Изасланик председника Републике Србије и председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је да је наш народ пре 180 година институционализовао механизам контроле трошења новца.

„Наши преци су се пре скоро два века носили мишљу да грађани имају право да знају како се троши њихов новац, а данас је оваква контрола још важнија. ДРИ помаже Републици Србији да паметно управља средствима и својим резултатим је показала да је један од најсветлијих примера како институције треба да раде у интересу грађана“, изјавила је Брнабићева.

Представљајући успешне резултате пословања, председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић, подсетио је на то да је 1844. године „Указом о успостављању Главне контроле“, започео надзор над трошењем јавних средстава у нашој држави, те да, током свих 180 година рада, ова институција има исти циљ.

Пејовић је најавио да је стратешки план те институције, до 2028. године, унапређење квалитета ревизије, подршка корисницима јавних средстава и јачање сопственог утицаја.

fixed-img