Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 29.07.2024

Гојковићева: Наставак подршке Покрајинске владе развоју Сремских Карловаца

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић посетила је данас Сремске Карловце, где је одржала састанак са председником Општине Драженом Ђурђићем, истакавши да ће Покрајина у наредном периоду обезбедити 150 милиона динара за наставак развоја Сремских Карловаца, а након ребаланса буџета и додатна средства.

Председница Гојковић је истакла да је са руководством Општине имала добар и садржајан разговор на тему актуелних пројеката и планова за наредни период.

Гојковићева је истакла да треба много тога да се уради како би потенцијали ове општине били искоришћени на прави начин, с једне стране како би се грађанима Сремских Карловаца обезбедили услови за бољи живот, а са друге скренула пажња туристима на културно-историјски значај и лепоте овог места.

„Причали смо о потреби да се заврше реконструкција и адаптација главних и важнијих споредних улица у Сремским Карловцима, потреби за дечијим игралиштима, али и о великим пројектима као што је изградња спортске хале и отвореног базена. Сви ти пројекти треба да допринесу побољшању живота грађана, али и да привуку људе из Новог Сада и других делова Војводине да Сремске Карловце изаберу за рад и живот“, изјавила је председница Гојковић.

Тема разговора била је изградња Дома културе, објекта који је битан за становнике Сремских Карловаца.

„Карловци треба, пре свега, да буду добри за грађане који овде живе, којих тренутно има око 8.000. Ако урадимо добре инфраструктурне пројекте, верујем да ће Карловци имати раст становништва у неком скоријем периоду“, истакла је Гојковићева.

Председница је истакла да је разговарано и о примени Закона о ревитализацији Сремских Карловаца, као и о поновном раду Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, који би сумирао све пројекте и уклопио се у, како је навела, сада већ нову улогу Сремских Карловаца коју су добили у пројекту председника Републике и Владе Србије „Скок у будућност“, чиме ће Сремски Карловци постати активни чинилац и пројекта Експо 2027.

„Много се очекује од тих пројеката, од новог лица Сремских Карловаца, јер се претпоставља да ће људи који буду долазили у Београд искористити прилику да дођу у Сремске Карловце и Нови Сад, како због близине, тако и због брзе пруге“, навела је председница.

Председница Гојковић обишла је Огледно поље Департмана за воћарство и виноградардство Пољопривредног факултета.

Том приликом је истакла да је винарство велики потенцијал наше државе и да свако улагање, пре свега, у иновативне приступе, како у производњи, тако  и пласирању на велика тржишта, попут НР Кине и других држава са којима имамо споразум слободној трговини – велики је економски бенефит за нашу државу.

„Разговарали смо о улози АП Војводине и Покрајинске владе у помоћи развоју винарства у Сремским Карловцима и читавој Војводини“, изјавила је Гојковићева.

Председник Општине Сремски Карловци Дражен Ђурђић захвалио је председници Гојковић на посети и најављеној подршци, поручивши да то показује да су, без обзира што су најмања општина у Србији, Сремски Карловци као колевка историје, културе и државности од великог значаја за Покрајину.

„До краја ове или почетком следеће године почећемо са реконструкцијом Матошеве улице што је за грађане од изузетне важности“, рекао је Ђурђић и додао да Сремски Карловци до краја 2026. године морају бити спремни за велики број туриста и отварање Експо 27.

Догађају су присуствовали и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић и декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица.

fixed-img