Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 04.09.2024

Гојковићева у Анголи: Постоје велики потенцијали за инвестиције у провинцији Бенго

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, обишли су данас са гувернерком провинције Бенго Маријом Нелумбом брану, погон за пречишћавање и дистрибуцију воде у Општини Мабубас, индустријску зону као и Основну школу „Лукреција Гашпар” у насељу „Тереза Афонсу“, Општина Букула.

„Уз потписивање важног Споразума о сарадњи између АП Војводине и провинције Бенго, током ове радне посете успели смо да видимо и потенцијале те сарадње. Видели смо на који начин се развија пољопривреда и како се школују деца, посетили смо фабрику за пречишћавање вода и важну радну зону, и видели какви су потенцијали за инвестиције у овој провинцији“, изјавила је председница Гојковић и истакла да Србија има прву инвестицију у Анголи – фабрику „Нелт“ која се бави кондиторском производњом и запошљава близу 100 радника, додавши да је то добар пример који могу да следе и друге компаније.

Председница је рекла да ће следећи важан корак у сарадњи бити долазак делегације провинције Бенго на Сајам туризма у Новом Саду.

„Треба да искористимо ту посету Војводини како би се сагледале могућности сарадње у области пољопривреде и како би посетили наше институте и факултете. Поред тога, треба да видимо како можемо да пружимо подршку младима из провинције Бенго који желе да се школују у Србији“, изјавила је председница.

Гувернерка Нелумба је овом приликом истакла да је са председницом Гојковић, током радне посете, водила садржајне разговоре о сарадњи која следи у бројним областима, с акцентом на економији, пољопривреди и образовању. Навела је да ће долазак анголске делегације у АП Војводину бити прилика за повезивање са српским компанијама и потенцијалним инвеститорима.

Брана на реци Данде, коју је председница обишла, прва је брана и хидроцентрала која је изграђена у Анголи 1947. године, a са радом је почела 1954. године. Дуга је 288 метара, а висока 44 метра, и испушта 2.500 кубних метара воде у секунди. Ова хидроцентрала снабдева провинцију Бенго електричном енергијом.

Како је током обиласка наведено, циљ је да се задовоље потребе за електричном енергијом региона, промовишу технолошке иновације и да се допринесе развоју земље. Истакнута је и брига за животну средину – сакупља се чврст отпад у кругу бране и делом овде и рециклира.

Током посете погону за пречишћавање и дистрибуцију воде истакнут је циљ повећања капацитета црпних станица, како би се решиле тешкоће у снабдевању водом.

Гојковићева је са гувернерком Бенга посетила и Основну школу „Лукреција Гашпар” у насељу „Тереза Афонсу”, Општина Букула, које је изграђено 2023. године указом председника Анголе, и предвиђено је да има 1.000 стамбених јединица. Школа има капацитет од 2.000 ученика, а ове године је уписано њих 650. Има 27 запослених од којих је 21 наставник.

fixed-img