Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 15.08.2012

Горан Јешић на свечаности поводом обележавања јубилеја Фабрике шећера ”Бачка”

15082012_secerana_ms

Читај ми

Читај ми
AA

Врбас/Нови Сад, 15. август 2012. године – Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић присуствовао је данас почетку кампање прераде шећерне репе и обележавању јубилеја, 100 година постојања, најстарије домаће Фабрике шећера "Бачка", која послује у оквиру компаније "Суноко". Ресорни покрајински секретар Горан Јешић изјавио је овом приликом да треба да будемо поносни, јер у земљи каква је Србија, и регону какав је Војводина, обележавамо јубилеј једног озбиљног индустријског комплекса, али и да треба да размислимо о обавезама које су пред нама, као и о томе на шта нас индустријализација у прерађивачкој и пољопривредној производњи обавезује у будућности.

– Ако погледамо шта у Војводини имамо од прерађивачких капацитета, природних ресурса, инфраструктурних објеката који су стотинама година грађени у водопривредним системима, и ако погледамо ову годину и профит од укупне пољопривреде морамо, на жалост, да кажемо да – нисмо били успешни и да нисмо довољно добро радили – рекао је Горан Јешић. Због тога коначно морамо да се окренемо ономе што најбоље знамо да радимо, а то је пољопривредна производња и прерађивачка пољопривредна производња. – Данас је пољопривреда област у коју се највише инвестира у Србији, у свим осталим областима инвестиције су далеко мање – рекао је Јешћ нагласивши да је политика Владе Војводине, у овом тренутку, подизање конкурентности војвођанске пољопривреде. – То значи подизање профита по хектару, а да бисмо то тог циља дошли морамо заједнички да радимо, односно морамо знати ко су актери у тој "утакмици" и да кажемо које су то мере које ће држава подстицати.
– Конкурентност, пре свега, значи да имамо све више финализације пољопривредних производа и да треба да се бавимо оним културама које можемо да финализујемо и скупље продамо у иностранство. То значи да морамо имати емпатију једни према другима, један фер-плеј однос између оних који генерушу највећи профит, у овом случају су то финални произвођачи, и оних који су најмањи, који производе на неколико хектара – рекао је Јешић и додао да је важно да постоји заједнички циљ и синергија између политике, ситних пољопривредних произвођача, удружених пољопривредних произвођача, задруга, пољопривредних комбината и индустрије.  – Ми смо ту да покушамо да омогућимо да у Војводини сви боље живимо, да мали постану средњи, да средњи постану велики, а велики највећи у Европи – рекао је Јешић и додао да без синергије између најмањих и највећих нећемо постићи циљ да произведемо и продамо у иностаранство онолико робе колико потрошимо – истакао је Јешић.

Љубиша Раденковић, генерални директор "Сунока", највећег домаћег произвођача и извозника шећера рекао је да је у Фабрици шећера "Бачка" у Врбасу ове године уложено 2,3 милиона евра, од чега је пола милиона утрошено за изградњу уређаја за пречишћавање димних гасова из котлова, што ће значајно допринети смањењу утицаја на животну средину.
– Осим тога "Суноко" инвестира и у погон у Пећинцима где је започета изградња парне сушаре репиног резанца чија је укупна вредност 9 милона евра. Тиме ће бити омогућено повећање енергетске ефикасности и потпуно елиминисање емисије штетних гасова из тог извора. Производним плановима предвиђено је да у шећерани Врбас током овогодишње кампање буде прерађено 700.000 тона шећерне репе и тиме се оствари оптимално коришћење капацитета. "Суноко" планира да преради репу са 33.000 ха колико је засејано шећерном репом и оствари производњу шећера на нивоу од 230.000 тона – рекао је Љубиша Раденковић.  Миодраг Костић, председник "МК Групе" у оквиру које послује "Суноко" рекао је да је Војводина једно од најплоднијих земљишта за узгој шећерне репе у Европи, одмах после Немачке и Француске.
– Зато је један од стратешких циљева "Сунока" да производњу шећера у Србији подигне на европски ниво. Планирамо да током ове године инвестирамо око 9,4 милиона евра у своје фабрике. Инвестиције су оријентисане ка повећању капацитета прераде, смањењу трошкова производње, повећању енергетске ефикасности и очувању животне средине. Поносни смо што је од 2010. године "Суноко" поново у већинском власништву "МК Групе", и верујем да ће ова шећерана у Врбасу имати такву историју да ће славити и 200 година рада – изјавио је Миодраг Костић.

fixed-img