Врбас/Нови Сад, 15. август 2012. године – Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић присуствовао је данас почетку кампање прераде шећерне репе и обележавању јубилеја, 100 година постојања, најстарије домаће Фабрике шећера "Бачка", која послује у оквиру компаније "Суноко". Ресорни покрајински секретар Горан Јешић изјавио је овом приликом да треба да будемо поносни, јер у земљи каква је Србија, и регону какав је Војводина, обележавамо јубилеј једног озбиљног индустријског комплекса, али и да треба да размислимо о обавезама које су пред нама, као и о томе на шта нас индустријализација у прерађивачкој и пољопривредној производњи обавезује у будућности.
– Ако погледамо шта у Војводини имамо од прерађивачких капацитета, природних ресурса, инфраструктурних објеката који су стотинама година грађени у водопривредним системима, и ако погледамо ову годину и профит од укупне пољопривреде морамо, на жалост, да кажемо да – нисмо били успешни и да нисмо довољно добро радили – рекао је Горан Јешић. Због тога коначно морамо да се окренемо ономе што најбоље знамо да радимо, а то је пољопривредна производња и прерађивачка пољопривредна производња. – Данас је пољопривреда област у коју се највише инвестира у Србији, у свим осталим областима инвестиције су далеко мање – рекао је Јешћ нагласивши да је политика Владе Војводине, у овом тренутку, подизање конкурентности војвођанске пољопривреде. – То значи подизање профита по хектару, а да бисмо то тог циља дошли морамо заједнички да радимо, односно морамо знати ко су актери у тој "утакмици" и да кажемо које су то мере које ће држава подстицати.
– Конкурентност, пре свега, значи да имамо све више финализације пољопривредних производа и да треба да се бавимо оним културама које можемо да финализујемо и скупље продамо у иностранство. То значи да морамо имати емпатију једни према другима, један фер-плеј однос између оних који генерушу највећи профит, у овом случају су то финални произвођачи, и оних који су најмањи, који производе на неколико хектара – рекао је Јешић и додао да је важно да постоји заједнички циљ и синергија између политике, ситних пољопривредних произвођача, удружених пољопривредних произвођача, задруга, пољопривредних комбината и индустрије. – Ми смо ту да покушамо да омогућимо да у Војводини сви боље живимо, да мали постану средњи, да средњи постану велики, а велики највећи у Европи – рекао је Јешић и додао да без синергије између најмањих и највећих нећемо постићи циљ да произведемо и продамо у иностаранство онолико робе колико потрошимо – истакао је Јешић.
Љубиша Раденковић, генерални директор "Сунока", највећег домаћег произвођача и извозника шећера рекао је да је у Фабрици шећера "Бачка" у Врбасу ове године уложено 2,3 милиона евра, од чега је пола милиона утрошено за изградњу уређаја за пречишћавање димних гасова из котлова, што ће значајно допринети смањењу утицаја на животну средину.
– Осим тога "Суноко" инвестира и у погон у Пећинцима где је започета изградња парне сушаре репиног резанца чија је укупна вредност 9 милона евра. Тиме ће бити омогућено повећање енергетске ефикасности и потпуно елиминисање емисије штетних гасова из тог извора. Производним плановима предвиђено је да у шећерани Врбас током овогодишње кампање буде прерађено 700.000 тона шећерне репе и тиме се оствари оптимално коришћење капацитета. "Суноко" планира да преради репу са 33.000 ха колико је засејано шећерном репом и оствари производњу шећера на нивоу од 230.000 тона – рекао је Љубиша Раденковић. Миодраг Костић, председник "МК Групе" у оквиру које послује "Суноко" рекао је да је Војводина једно од најплоднијих земљишта за узгој шећерне репе у Европи, одмах после Немачке и Француске.
– Зато је један од стратешких циљева "Сунока" да производњу шећера у Србији подигне на европски ниво. Планирамо да током ове године инвестирамо око 9,4 милиона евра у своје фабрике. Инвестиције су оријентисане ка повећању капацитета прераде, смањењу трошкова производње, повећању енергетске ефикасности и очувању животне средине. Поносни смо што је од 2010. године "Суноко" поново у већинском власништву "МК Групе", и верујем да ће ова шећерана у Врбасу имати такву историју да ће славити и 200 година рада – изјавио је Миодраг Костић.