Нови Сад, 31. мај 2013. године – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у сарадњи са Амбасадом САД и америчким Министарством пољопривреде, организовао је стручну радионицу о безбедности хране за животиње, као битне карике у ланцу производње хране до крајњег потрошача. Радионица је посвећена представницима пољопривредних станица, стручних и научних установа и пољопривредним произвођачима. Отварајући скуп, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић је нагласио да је подизање стручности у контроли и мониторингу у свим сегментима производње хране веома актуелно питање. Наиме, стварањем услова за контролисану производњу, у складу са савременим научним сазнањима и технологијама, обезбеђује се безбедна храна за становнике Србије. Истовремено, обезбеђује се економски просперитет, јер је пољопривреда неискоришћена извозна привредна грана."Безбедност хране у глобалном смислу једнако је важна за животиње и људе. Од исхране животиња зависи квалитет прерађевина од меса, млека и јаја. Класичан пример је пример са афлатоксином у млеку ове године, када је био контаминиран кукуруз за исхрану стоке. Тим питањем сви треба да се бавимо ако желимо да развијамо пољопривреду. Свим грађанима Србије треба да обезбедимо квалитетну и безбедну храну, а самим тим да омогућимо да извозимо ту храну. То можемо радити једино ако имамо континуирани мониторинг квалитета хране", рекао је Јешић.
Потпредседник Владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић указао је да је контрола квалитета хране за животиње и за људе основна ствар коју треба да обезбедимо уколико желимо да унапредимо пољопривреду за коју тврдимо да је наша развојна шанса, која у наредне две године може да обезбеди четири милијарде евра од извоза пољопривредних производа. Јешић се осврнуо на аферу око афлатоксина у млеку, одричући сваку политичку конотацију, објаснивши да је прочитао вест да је прошле недеље више од 220.000 тона кукурузних прерађевина уништено, или повучено из продавница, а да млеко не може да се извози из земље пошто наши правилници нису усаглашени са правилницима земаља, пре свега, у окружењу.
Навео је да "имамо ситуацију да нам је пре три месеца враћен контигент јабука, а Војводина и Србија имају шансу да, у кратком временском периоду, постану четврти, или пети највећи произвођач и извозник јабука у ЕУ и Русију"."То доводи до огромног неповерења, пре свега, купаца у Србији према домаћим производима; до огромног дисбаланса увоза и извоза, што може да умањи наше развојне шансе", рекао је Јешић. "Успостављање система контроле квалитета прехрамбених производа је кључно за даљи развој земље. Постоји неколико аспеката у које може бити укључена Влада Војводине. Желимо да са нашим партнерима заједно урадимо све што можемо, да нам се претходно наведене ствари не догађају, да избегнемо овакве проблеме, који се, најчешће, преламају преко леђа пољопривредних произвођача".Представница из америчке Амбасаде Кристин Слуп (Цхристине Слооп) је рекла да радионица има одличан програм, с обзиром на изазове и искуства из протеклих година – појаву афлатоксина и високе цене увозних хранива за животиње. Постоји велико интересовање за глобално снабдевање храном и све земље се труде да овај сектор учине што продуктивнијим. "Сјајна је могућност да се уведу нови методи производње хране, као и добре производне праксе и зато ће на радионици своја сазнања презентовати стручњаци о томе како да извоз из Србије учинимо важном компонентом ваше економије и о техничкој експертизи о микотоксинима", рекла је Кристин Снуп.О томе како осигурати сигурно и одрживо снабдевање храном и храном за животиње, коришћењем модерне технологије и праксе у производњи и коришћењу уљарица и житарица, говорила је Глориа Габелини из Европске асоцијације трговаца житарицама, храном за животиње, уљарицама и другим биљним усевима. Шеф Одељења за исхрану и испитивање хране за животиње са Научног Института за ветеринарство Србије др Ксенија Нешић презентовала је акутне и хроничне проблеме које изазивају микотоксини – супстанце које производе гљивице и које су токсичне за животиње и људе.
/ Нови Сад, петак, 31.05.2013
Горан Јешић отворио стручни скуп о безбедности хране за животиње
