Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 31.05.2013

Горан Јешић отворио стручни скуп о безбедности хране за животиње

31052013_Jesic_radionica%20ms

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 31. мај 2013. године – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у сарадњи са Амбасадом САД и америчким Министарством пољопривреде, организовао је стручну радионицу о безбедности хране за животиње, као битне карике у ланцу производње хране до крајњег потрошача. Радионица је посвећена представницима пољопривредних станица, стручних и научних установа и пољопривредним произвођачима. Отварајући скуп, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић је нагласио да је подизање стручности у контроли и мониторингу у свим сегментима производње хране веома актуелно питање. Наиме, стварањем услова за контролисану производњу, у складу са савременим научним сазнањима и технологијама, обезбеђује се безбедна храна за становнике Србије. Истовремено, обезбеђује се економски просперитет, јер је пољопривреда неискоришћена извозна привредна грана."Безбедност хране у глобалном смислу једнако је важна за животиње и људе. Од исхране животиња зависи квалитет прерађевина од меса, млека и јаја. Класичан пример је пример са афлатоксином у млеку ове године, када је био контаминиран кукуруз за исхрану стоке. Тим питањем сви треба да се бавимо ако желимо да развијамо пољопривреду. Свим грађанима Србије треба да обезбедимо квалитетну и безбедну храну, а самим тим да омогућимо да извозимо ту храну. То можемо радити једино ако имамо континуирани мониторинг квалитета хране", рекао је Јешић.

Потпредседник Владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић указао је да је контрола квалитета хране за животиње и за људе основна ствар коју треба да обезбедимо уколико желимо да унапредимо пољопривреду за коју тврдимо да је наша развојна шанса, која у наредне две године може да обезбеди четири милијарде евра од извоза пољопривредних производа. Јешић се осврнуо на аферу око афлатоксина у млеку, одричући сваку политичку конотацију, објаснивши да је прочитао вест да је прошле недеље више од 220.000 тона кукурузних прерађевина уништено, или повучено из продавница, а да млеко не може да се извози из земље пошто наши правилници нису усаглашени са правилницима земаља, пре свега, у окружењу.
Навео је да "имамо ситуацију да нам је пре три месеца враћен контигент јабука, а Војводина и Србија имају шансу да, у кратком временском периоду, постану четврти, или пети највећи произвођач и извозник јабука у ЕУ и Русију"."То доводи до огромног неповерења, пре свега, купаца у Србији према домаћим производима; до огромног дисбаланса увоза и извоза, што може да умањи наше развојне шансе", рекао је Јешић. "Успостављање система контроле квалитета прехрамбених производа је кључно за даљи развој земље. Постоји неколико аспеката у које може бити укључена Влада Војводине. Желимо да са нашим партнерима заједно урадимо све што можемо, да нам се претходно наведене ствари не догађају, да избегнемо овакве проблеме, који се, најчешће, преламају преко леђа пољопривредних произвођача".Представница из америчке Амбасаде Кристин Слуп (Цхристине Слооп) је рекла да радионица има одличан програм, с обзиром на изазове и искуства из протеклих година – појаву афлатоксина и високе цене увозних хранива за животиње. Постоји велико интересовање за глобално снабдевање храном и све земље се труде да овај сектор учине што продуктивнијим. "Сјајна је могућност да се уведу нови методи производње хране, као и добре производне праксе и зато ће на радионици своја сазнања презентовати стручњаци о томе како да извоз из Србије учинимо важном компонентом ваше економије и о техничкој експертизи о микотоксинима", рекла је Кристин Снуп.О томе како осигурати сигурно и одрживо снабдевање храном и храном за животиње, коришћењем модерне технологије и праксе у производњи и коришћењу уљарица и житарица, говорила је Глориа Габелини из Европске асоцијације трговаца житарицама, храном за животиње, уљарицама и другим биљним усевима. Шеф Одељења за исхрану и испитивање хране за животиње са Научног Института за ветеринарство Србије др Ксенија Нешић презентовала је акутне и хроничне проблеме које изазивају микотоксини – супстанце које производе гљивице и које су токсичне за животиње и људе.

fixed-img