Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.10.2006

Говор председника Скупштине АП Војводине Бојана Костреша

Читај ми

Читај ми
AA

"После консултација које сам имао са представницима политичких партија, Националних савета, и после конусултација са еминентним стручњацима из области уставног права, дошао сам до следећег закључка:
Новим Уставом Републике Србије Војводина не добија законодавну, извршну и делимичну судску власт, изворне приходе и имовину, као што смо тражили. Са новим Уставом имамо проблем и са процедуром јер грађани нису били у у прилици да буду укључени у јавну расправу а институције нису биле у прилици да се укључе у доношење или мењање текста устава     иако сам лично тражио од премијера Коштунице да се доношење новог Устава одложи за месец дана, да се отвори јавна расправа и да се на тај начин омогући свим заинтересованим странама да дају свој став о Уставу и да учествују у писању и креирању новог Устава, као највишег правног акта наше државе.
Исто тако, морам да кажем да нисам био у прилици ни да омогућим посланицима Скупштине АП Војводине да пре усвајања Устава од стране Скупштине Србије разматрају тај предлог и о томе дају свој суд. Због тога Скупштина АП Војводине није ни била у прилици да доноси одлуку или да расправља о Уставу, јер ја не желим да дозволим да Скупштина Војводине постфестум разматра одређени документ на који се не може утицати.
После свих ових разговора донео сам одлуку да позовем грађане Војводине на бојкот уставног референдума, јер је то једини начин и једина могућност да се одбрани интерес Војводине и да се заштити Војводина"У Новом Саду, 11.октобра 2006.

fixed-img