Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 27.11.2007

Имплементација споразума о сарадњи између Војводине и Жупаније Бекеш

Читај ми

Читај ми
AA

У складу са потписаним Споразумомо сарадњи између Извршног већа Војводине и Жупаније Бекеш (Република Мађарска)од 06. октобра 2007. године, Секретаријат за регионалну и међународну сарадњуиницирао је директо успостављање контаката и реализацију заједничкихпројеката у области економије, малих и средњих предузећа, заштите животнесредине, науке и образовања са Жупанијом Бекеш. У складу са  потписаним Споразумом и намером брзереализације дефинисаних обавеза, делегација мађарске жупаније Бекеш, коју чинеЕрика Балог, Јожеф Захоран и Геза Барањо, боравила је у Извршном већуВојводине и том приликом разговарала са потпредседником Извршног већа АП Војводине Габором Лодијем, чланомИзвршног већа задуженим за регионалну и међународну сарадњу Предрагом Гргићем,и замеником секретара за регионалну и међународну сарадњу Барбаром  Авдаловић.
У разговорима је наглашенаспремност да се реализују обавезе из Споразума о сарадњи и да  се крене у брзу реализацију. Партнери из АПВојводине и Жупаније Бекеш покренули су иницијативе за сарадњу у више области:привреда, туризам, култура и заштита животне средине, и приликом јучерашњепосете Извршном већу Војводине и Секретаријату за регионалну и међународнусарадњу, дефинисали значајан број области од заједничког интереса.
У разговорима помоћника покрајинскогсекретара  надлежним за област  културе Душана Вуичића и Ерике Балог,задужене за област културе у Жупанији Бекеш говорило се о подизању сарадњепозоришта на регионалани ниво, размени часописа који излазе на територијамарегија партнера, сарадњу у области библиотекарства и размену дигиталних формикњижевних дела. Норвешка је уложила значајна финансијска средства у обнову палатеИпсен у Жупанији Бекеш, у којој се предвиђа отварање Едукативног центра заглумце, а предвиђена је и могућност да уметници из Војводине унапреде својазнања у тој институцији. Разматрана је и сарадња у изради заједничкихпројеката који би се финансирали из фондова ЕУ, посебно ИНТЕРЕГ Б. Разговараноје о пројекату «Креативно, без граница», који је  намењен прекограничној размени основаца исредњошколаца узраста од четрнаест до осамнаест година, који би у мултидисциплинарнимрадионицама размењивали искуства., те пројект «Сусрет стваралаца», намењенразмени радника из области културе.
Сарадња је дефинисана и у областиекологије и заштите животне средине. У разговорима  Покрајинског секретара за заштиту животнесредине и одрживи развој Золтана Ђарматија и Јожефа Захорана договорен јенаставак сарадње на заједничком пројекту заштите велике дропље у специјалномрезервату у Мокрину, заједничке програмске активности за 2008 годину уМеђународном истраживачкокм центру «Бело Блато» и успостављање новог пројектаСЕЕС «Мониторинг миграције птица у региону Југоисточне Европе», који биукључио 8 партнера из 6 земаља.
У области привреде и туризма помоћникпокрајинског секретара за привреду, надлежан за област туризма Ерне Варњу иГеза Барањо дефинисали су  потенцијалесарадње у области  заједничких наступана сајамским манифестацијама, размена искустава и повезивање организатораманифестационог туризма те међусобно промовисање туристичких производа.Предвиђено је и упознавање са новим софтверским решењима у области радатуристичке привреде. Предвиђено је и преношење искустава из области финансијаи микропредузетништва, те формирање информационог центра из областипредузетништва и туризма  у АП Војводинии Жупанији Бекеш.
Секретаријат за регионалну имеђународну сарадњу и Жупанија Бекеш договорили су следећи радни састанакнадлежних институција у децембру месецу у Бекешчаби, када ће се наставити  разговори о даљим корацима имплементације Споразумао сарадњи.   

fixed-img