Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 03.03.2023

Иванишевић отворио 22. ,Данe вина“ у Ривици

Читај ми

Читај ми
AA

У Дому културе у Ривици, у општини Ириг, вечерас је уприличена свечаност поводом одржавања манифестације 22. ,,Дани вина“, коју је  отворио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић у присуству бројних учесника и гостију из наше земље и  региона.

Манифестације попут ,,Дана вина“ у Ривици доприносе афирмацији производње вина, те подизању нивоа винске културе, јер је и овај вид туризма начин да се очувају обичаји и традиција и негује култура и особености једног подручја.

Секретар Иванишевић је на отварању прошлогодишње манифестације у Ривици проглашен почасним грађанином тог иришког насеља на јужним обронцима Фрушке горе за изузетан допринос унапређењу препознатљивости фрушкогорских одлика и винско-гастрономске културе.

Иванишевић је истакао је да је ово мало фрушкогорско место показало да јесте део идентитета овог дела Војводине, те да се Ривица са разлогом уписала на туристичку, културолошку и превасходно винску мапу Војводине, као и да је ова манифестација израсла у једну од највећих скупова посвећених произвођачима вина.

,,Кључна реч је ‘заједно’ и ми заједно можемо све. Ово је веома значајна манифестација за Ривицу. Две су значајне ствари на које смо поносни данас  – прва је данашње потписивање уговора за изградњу хотела Хајат у Новом Саду, који треба да замени хотел Парк, што представља немерљив допринос туризму. Друга велика ствар која је исто толико важна за војвођански туризам јесте манифестација ‘Дани вина у Ривици’. Овакве манифестације су не само генератор развоја туризма већ и економског развоја места. За нас у Секретаријату све су манифестације важне и све ће бити подржане као и до сада, било да су у Новом Саду, Куцури, Суботици или Ривици”, рекао је Иванишевић.

Он је додао да се овом, а и свим  другим манифестацијама које не раздваја на велике или мале, чувају радна места и отварају нова и да се унапређује туристичка привреда Фрушке горе и читаве Војводине.

Ривица из године у годину показује све бољи и садржајнији привредни и туристички потенцијал, посебно са аспекта мапе европских винских регија чији је  део постала и Војводина, чему су допринели институционални напори да се овом иришком насељу пружи адекватна помоћ произвођачима вина.

Горан Ерор из организационог одбора манифестације истиче да је ове године чак 252 узорака вина достављено на оценењивање стручној комисији која броји 11 чланова, те да су додељене награде и признања, захвалнице и повеље винарима и виноградарима, што је довољан показатељ да је ова манифестација по свим релевантним параметрима у порасту, а Ривица окупља све већи број љубитеља вина од аутохтоних сорти грожђа.

Свечаности су присуствовали и председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић, председник МЗ Ривица Славиша Смиљанић, представници Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Универзитета у Новом Саду, Задружног савеза Војводине, винари и произвођачи прехрамбених производа, те бројни спонзори и покровитељи.

fixed-img