Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 06.12.2023

Иванишевић отворио други Сајам запошљавања „IImprovement“ – синергија привреде и академске заједнице

Читај ми

Читај ми
AA

На Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду данас се одржава други Сајам запошљавања „IImprovement“, који је, као и претходне године, у знаку повезивања привреде, односно приватних компанија које запошљавају стручан кадар, превасходно инжењере, и заинтересованих студената завршних година основних академских и постдипломских студија.

Сајам запошљавања, под покровитељством Студентске уније и Студентског парламента Факултета техничких наука, организује се и у текућој години уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и јапанске компаније „Toyo Tires“.

Ресорни секретар др Ненад Иванишевић отворио је овогодишњи сајам, обишао поставку и учеснике, те разговарао са представницима компанија и са студентима о важности оваквих окупљања, међусобној сарадњи и заједничким активностима које доприносе побољшању услова за све актере у науци и привреди, као и за неприкосновено запошљавање у струци.

„Данас млади који заврше студије на Факултету техничких наука, или на било ком другом факултету на Универзитету у Новом Саду, немају потребу да одлазе у иностранство, јер има више послова на тржишту рада него стручњака које би требало запослити. Данас сведочимо историјски ниској стопи незапослености на територији АП Војводине, што је заједнички резултат Универзитета, Владе Републике Србије, као и вишегодишњег залагања Покрајинске владе“, рекао је Иванишевић.

Он је истакао да је ова сајамска активност један од најбољих начина подршке и помоћи младима да се запосле, заснују породице и остану у својој земљи, нагласивши да данас није проблем у незапослености, већ у структури запослености и запослених лица, односно у недостатку радне снаге специфичних профила.

Координатор у организацији ове манифестације, студент проректор Дамјан Вакањац, навео је да данас своју понуду студентима представља 12 пријављених компанија, а да су добар одзив и комуникација од великог значаја како би се остварили контакти и реализовала стручна пракса или запослење.

„Овај пројекат има циљ да повеже привреду, студенте и институције како бисмо показали младима да у Србији има посла и како бисмо их мотивисали да остану. Поред искустава које ће компаније моћи да пренесу нашим студентима, они ће бити у прилици да се информишу о политици компанија, о култури, начину пословања, али и о шансама за запослење и студентску праксу“, рекао је Вакањац.

Улаз на Сајам је бесплатан за све интересне групе до 14 часова, након чега ће учесници и студенти моћи да присуствују стручној панел-дискусији у Свечаној сали ФТН-а, да размене искуства и разговарају с представницима Студентске уније и привреде.

 

fixed-img