Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 08.04.2024

Иванишевић отворио први сајам зелене архитектуре и одрживе градње „ArchyEnergy 2024“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић отворио је данас први сајам „ArchyEnergy“ и стручну конференцију из области архитектуре, енергетске ефикасности, иновативних технологија и материјала у грађевинарству. Он је том приликом истакао значај ове важне привредне гране и њеног удела у свеобухватним привредним кретањима, у области запошљавања, али и туризма, с обзиром на то да су смештајни капацитети у Новом Саду попуњени за време трајања ове манифестације.

Конференција и сајам међународног су карактера, а реализују се у организацији грађевинско-архитектонских часописа и портала „Grenef“, „Подови“ и „Прозори+Врата“, и одржавају се данас и сутра у Конгресном центру „Мастер“ на Новосадском сајму.

„Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава иновативне привредне гране. Пратећи достигнућа са последњег сајма у Нирнбергу, који је као једну од важних тема имао енергетску ефикасност, подржали смо овај скуп намењен свима који желе да сазнају шта су новине у градњи“, рекао је Иванишевић.

Он је истакао да су поред привредног и туристичког аспекта, овај сајам и конференција важни и из разлога што су и зелена архитектура, одржива градња, те употреба обновљивих извора енергије у овим делатностима привредна грана у експанзији.

„Као и до сада, и убудуће ћемо подржати све оно што је боље за нашу привреду, и за грађане”, навео је покрајински секретар и додао да је Секретаријат пред крај прошле године расписао и конкурсе за подршку манифестацијама и конгресном туризму, те да се може говорити о повратку Новог Сада на конгресну мапу Србије.

Иванишевић је нагласио да Покрајински секретаријат за привреду и туризам у оквиру својих конкурса уводи посебне мере подршке за објекте који се одлуче за обновљиве изворе енергије, као и субвенције за набавку пуњача за електричне аутомобиле.

Укупно 23 штанда и седам стручних панела у оквиру ове дводневне конференције представиће актуелне правце и трендове у зеленој изградњи, као и аутоматизацији савремене архитектуре, уз повезивање са инвеститорима и компанијама које нуде одрживе грађевинске производе и услуге. Акценат је стављен на пословно умрежавање с кључним актерима у овом домену.

fixed-img